Meierijstad plant record aantal bomen op Nationale Boomfeestdag

Meierijstad plant record aantal bomen op Nationale Boomfeestdag

Op woensdag 16 november is het weer Nationale Boomfeestdag. Zoals ieder jaar worden hier de kinderen van groep 8 van diverse basisscholen voor uitgenodigd. De gemeente Meierijstad organiseert dit jaar samen met IVN Sint-Oedenrode, de buitendienst van de gemeente en een aannemer op twee locaties de plantwerkzaamheden: Sonseweg in Nijnsel en het Heiligt in Veghel.

Thema 2022: “(met) Bomen Werken!”

Het doel van de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag is kort en krachtig: Kinderen betrekken bij het gemeentelijk groen en ze de waarde van groen laten inzien. Het thema van 2022 is “(met) Bomen Werken!”.

Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Bomen zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Dat is logisch, want bomen leveren verschillende ecosystemen en diensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!

Maar het planten van meer bomen vereist ook mankracht. Er is een grote behoefte aan vakmensen voor het kweken en verzorgen van de bomen in steden, dorpen en bossen. Door het enthousiasmeren van kinderen voor het vak komen er hopelijk in de toekomst extra handen beschikbaar in de boomkwekerijsector, zodat een nieuwe generatie kinderen ook weer voldoende bomen kan planten. Daarom gaat de gemeente Meierijstad nu samen met de kinderen en vrijwilligers bomen en bosplantsoen planten.
Wethouder Jan van Burgsteden: “ Vergroenen is belangrijk om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te vergroten. Het is goed hier de kinderen al op jonge leeftijd van bewust te maken. En ook om ze te laten zien hoe interessant het vak van boomkweker/boomverzorger kan zijn. Het is dan ook een feest om deze leuke en belangrijke traditie sámen met de kinderen te doen.”

Soorten bomen, struiken en bosplantsoen

Op de twee locaties in Nijnsel en Veghel worden in totaal maar liefst 5670 bomen en bosplantsoen geplant; dat is véel meer dan in 2021 toen er 2000 stuks de grond ingingen. De soorten die geplant worden zijn: linde, hazelaar, wilg, vlier, esdoorn, grove den, lijsterbes, krent beuk, kardinaalsmuts, tamme kastanje, liguster, wilde appel, hulst, Honds roos, berk, sleedoorn, wilde kers en de veld esdoorn.

Bron: © Gemeente Meierijstad 4 november 2022

logo zijtaart.nl