| NIEUWS
Meierijstad op derde plek qua opwekken zonnestroom
Nergens in Nederland kan zoveel wind- en zonne-energie worden opgewekt als in Noord-Brabant. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de meest recente CBS-cijfers. Er staat voor liefst 2.9 gigawatt (GW) vermogen opgesteld, liefst 38 procent meer dan de nummer twee, Noord-Holland. Afgezet tegen het aantal inwoners bevindt Noord-Brabant zich echter in de middenmoot. Per inwoner is 1.1 kilowatt aan zon- en windvermogen beschikbaar.
Met name zonnepanelen zorgen voor een grote hoeveelheid groene stroom in Noord-Brabant. Deze hebben een aandeel van liefst 89.8 procent in het totale opgestelde vermogen, de overige 10.2 procent komt van windmolens. Daarmee is Noord-Brabant dé zonprovincie van Nederland. Qua ‘windvermogen’ komt de provincie niet verder dan plek 7.
Tilburg absolute koploper zonne-energie
Qua zonnestroom loopt Noord-Brabant ver voor op de andere provincies, in absolute zin althans. De gemeenten rondom de grote steden leveren hieraan een grote bijdrage. Zo is in Tilburg voor 144 MW aan zonnepanelen op daken en velden geïnstalleerd, waarmee de gemeente Brabants koploper is. Eindhoven komt daar vlak achter, gevolgd door Meierijstad. Deze gemeente dankt haar positie onder meer aan enkele grote zonneparken.
De gemeenten Grave, Loon op Zand en Mill en Sint Hubert wekken daarentegen samen slechts één procent van het totale opgestelde vermogen aan wind- en zonne-energie op. Dat is vrij eenvoudig te verklaren door het feit dat er minder woningen staan en dus ook minder ruimte voor zonnepanelen is.
Opgesteld vermogen versus opbrengst
Dat er in Noord-Brabant per inwoner 1.11 kilowatt (kW) aan windmolens en zonnepanelen beschikbaar is, wil zeggen dat er tijdens ultiem zonnige én winderige uren 1.11 kilowattuur (kWh) duurzame stroom per inwoner kan worden opgewekt. Uitgaande van 2.2 personen per gezin gaat het dus om 2.4 kWh per huishouden. Dat kan tijdens die uren voldoende zijn om huizen volledig op groene stroom te laten draaien, want een gemiddeld gezin gebruikt gemiddeld zo’n 7.5 kWh per dag. Op andere momenten, wanneer de zon niet schijnt en de wind minder waait, komt stroom hoofdzakelijk uit gas- en kolencentrales.
Verbruiken in de regio
Om bovengenoemde reden is het advies dan ook om vooral stroom te gebruiken op momenten waarop de zon en wind voor een groot deel van de stroomtoevoer zorgen. Het komt namelijk al regelmatig voor dat het net overbelast raakt tijdens zulke uren, omdat er niet voldoende stroom afgenomen wordt. Vooral wijken met veel zonnepanelen of gelegen in de nabijheid van een wind- of zonnepark kunnen hieraan bijdragen. Door stroom direct van zo’n hernieuwbare energiebron af te nemen, hoeft de stroom niet verder het elektriciteitsnet op, waarmee mogelijke overbelasting voorkomen wordt.
Bron: © Stadskrant Veghel 19 september 2022