| NIEUWS
Meierijstad kijkt in omgeving naar migrantenhotel voorbeelden
Een campus met 400 arbeidsmigranten. Dit Waalwijkse model is een lichtend voorbeeld voor Meierijstad. ,,Dit is de nieuwe standaard". Stephan van Engelen had vooraf zijn bedenkingen. De eigenaar van de Plus-supermarkt in Waalwijk hoorde dat enkele honderden meters verderop een ‘Polenhotel’ kwam. Ook buurtbewoners maakten zich zorgen over de komst van 400 arbeidsmigranten uit Polen en andere Oost-Europese landen op deze campus. ,,Maar ik kan alleen maar zeggen dat het ontzettend meevalt", zegt Van Engelen.
Afgelopen zomer opende Kafra Housing, opgezet door aandeelhouders van arbeidsbureau OTTO Work Force, hier het LH (Labour Hotel) Waalwijk. Dit is precies zoals Meierijstad het voor ogen heeft; op de rand van een bedrijventerrein. Binnenkort maakt Meierijstad een soortgelijke locatie in Veghel bekend waar ook zo'n ‘werkhotel’ moet verrijzen.
Ook daar zullen omwonenden zich mogelijk zorgen maken, maar volgens supermarkteigenaar Van Engelen is dat niet nodig. Hij kan zich geen noemenswaardige overlast of incidenten herinneren sinds de opening. ,,Ook van buurtbewoners hoor ik nooit klachten. En ik spreek ze toch geregeld.”
Poolse producten
De Waalwijkse Plus heeft zelfs een klein gedeelte van de supermarkt ingericht met Poolse producten. ,,Ze zijn bijvoorbeeld dol op gezouten augurken", weet Van Engelen. ,,En ze eten veel koolhydraten. Het zijn harde werkers die veel energie nodig hebben.” Hij wil maar meteen een vooroordeel uit de weg helpen: ,,Het is echt niet zo dat ze hier allemaal met treetjes bier de supermarkt uit lopen.”
Deze dinsdagavond is het na zessen een komen en gaan van migranten. Ze lopen meestal alleen, met tweeën of met drieën. Van Engelen: ,,Ja, we hebben er behoorlijk wat klanten bij gekregen. Onze contacten met de campus zijn heel erg goed. Er is daar 24/7 een beheerder aanwezig. Dus als er iets is, kunnen we er altijd terecht met vragen.”
Bij de campus is het deze avond erg rustig. Dominika Konopka uit Polen en Kalina Manoylova uit Bulgarije zitten met elkaar te kletsen. De vrouwen zijn allebei 21 jaar en werken bij het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch. Manoylava is instructeur in de onlineshop van Jumbo, Konopka is daar orderpicker. Ze wonen beiden met nog drie migranten in een wooneenheid. Dominika Konopka met haar vriend en nog een stelletje uit Polen. ,,Mijn vriend en ik willen hier zo'n twee jaar blijven en flink geld verdienen. Hier verdienen we zeker twee keer zo veel als in Polen. Als we teruggaan willen we een appartement kopen. En dan houden we zeker nog wat over.”
Kalina Manoylova heeft andere plannen, ze zou zich heel graag langer in Nederland willen vestigen. ,,Ik vind het hier prettiger dan in Bulgarije", zegt ze. ,,De mensen zijn hier veel positiever.” Iedere ochtend om vier uur staat ze al klaar om naar Den Bosch te vertrekken. Een busje van OTTO Work Force brengt haar met collega's daarheen. ,,Ik werk het liefste in de ochtenddienst, want dan heb ik overdag nog wat tijd voor mezelf.” In die vrije tijd wil ze ook haar studie biologie afronden. ,,Dat doe ik online.” Konopka werkt in verschillende ploegendiensten. Na werktijd gaat ze graag wandelen, tv kijken op haar kamer of shoppen. En haar vriend gamet veel.
Tv en wifi
Alle wooneenheden hebben tv en wifi, zo blijkt bij een rondleiding door het gebouw met directeur Robert Kurzak van Kafra Housing. Waalwijk is een lichtend voorbeeld voor andere gemeenten, zoals Meierijstad.
Kurzak: ,,Dit is de nieuwe standaard voor migranten die hier kort verblijven. En Waalwijk durfde het aan om het grootschalig te doen.” Kafra beheert nu 1500 bedden voor migranten op vier locaties in het land. Het bedrijf heeft de ambitie om de komende vijf jaar in totaal 20.000 extra bedden te realiseren. De rondleiding in Waalwijk maakt duidelijk dat het net een echt hotel is. Voor recreatie zijn er onder meer een fitnessruimte, een tafeltennistafel, poolbiljart en een basket.
Adrian Sabok (27) uit Slowakije kan dat allemaal wel waarderen. Hij woonde al op meerdere locaties in de drie jaar dat hij in Nederland is. ,,Diemen was het slechtste. Daar zaten we met zes man in een kamertje. Hier is het veel beter. Je merkt hier niet eens dat je met 400 man woont, dat komt natuurlijk ook door al die verschillende ploegendiensten.”
Bron: Brabants Dagblad 9 mei 2019