Meierijstad gaat veel meer bedrijfsgrond beschikbaar stellen voor lokale ondernemers

Meierijstad gaat veel meer bedrijfsgrond beschikbaar stellen voor lokale ondernemers

Bedrijven in Meierijstad lopen de deur plat bij de gemeente voor meer ruimte. Daar wil het college van B en W nu gehoor aan geven. De komende jaren moet er 22 tot 45 hectare extra komen aan bedrijfsterreinen, vooral bedoeld voor lokale ondernemers.

Meierijstad denkt met deze uitbreiding van bedrijventerreinen vooruit te kunnen tot 2030, zo zei wethouder Jan Goijaarts (CDA, economie) woensdag tijdens een persgesprek. Grotere bedrijven krijgen ruimte in Veghel en Schijndel, kleinere bedrijven kunnen eerder rekenen op ruimte in Sint-Oedenrode en Erp. 

Dat bedrijven in Meierijstad in de rij staan voor bedrijfsgrond bleek eerder dit jaar al. Uit een onderzoek naar de behoefte aan bedrijfsgrond namen 261 ondernemingen op bedrijventerreinen deel. Hieruit blijkt dat er de komende jaren behoefte is aan 40 tot ruim 60 hectare aan bedrijfsgrond. Naast uitbreiding, wil het college ook uitkijken naar andere mogelijkheden. Goijaarts: ,,Je kunt bijvoorbeeld ook kijken of je op bestaande bedrijventerreinen meer de hoogte in kunt in plaats van in de breedte.” 

Voorrang aan lokale ondernemers 

Het college geeft voorrang aan lokale ondernemers. Het kan gaan om nieuwe bedrijven, maar ook om uitbreiding van bestaande bedrijven. ,,Denk vooral aan midden- en kleinbedrijven. En we willen ook ruimte bieden aan bedrijven uit Meierijstad in een hogere milieucategorie, zoals puinbrekers. We zullen terughoudend zijn met regionale of bovenregionale aanvragen. Het moet passen in het profiel van onze gemeente”, doelt hij vooral op food en logistiek. ,,Blokkendozen voor bedrijven als Bol.com of Amazon gaan we niet doen.” Waar en wanneer die nieuwe bedrijfsgrond er komt, is nog onduidelijk. Goijaarts: ,,Dat gaan we nu onderzoeken. De concrete keuzes volgen pas na de gemeenteraadsverkiezingen van volgende jaar.” 

‘Een goed begin’

Platform Ondernemend Meierijstad (POM) vindt de uitbreidingsplannen ‘een goed begin’, aldus manager Jos van Asten. ,,We denken dat de behoefte aan bedrijfsgrond groter zal zijn dan wat nu in beeld is. De vraag is echt groot. De huidige leegstand op bedrijfsterreinen in Meierijstad is nu drie procent, dat is superlaag. En het zegt zeker iets over de behoefte aan meer bedrijfsgrond. De economie zit echt in een groei.” 

Meierijstad is als bekend nu al rijk aan industrie, en dan vooral in Veghel. In totaal beschikt Meierijstad over 575 hectare aan bedrijventerreinen. Hierop staan zeker 1000 bedrijven, samen goed voor een slordige 27.000 arbeidsplaatsen. Volgens Van Asten blijven eerder genoemde locaties in beeld voor nieuwe bedrijfsterreinen, zoals Duin-Vlagheide in Schijndel en Molenakker II in Erp. ,,En in Veghel is op Foodpark nog ruimte.” 

De gemeenteraad behandelt dit voorstel van burgemeester en wethouders op donderdag 4 november.

Bron: Brabants Dagblad 29 september 2021

logo zijtaart.nl