Markt voor zonnepanelen ook in Meierijstad ingestort

Markt voor zonnepanelen ook in Meierijstad ingestort

De markt voor zonnepanelen is in de tweede helft van vorig jaar ingestort en Meierijstad is daarop geen uitzondering. De groei van het aantal zonnepanelen in heel 2023 lag hier zelfs nog lager dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Op 16.208 woningen in Meierijstad lagen eind vorig jaar zonnepanelen. Dat is 54,8 procent van alle eengezinswoningen en een stijging van 19,5 procent ten opzichte van eind 2022. Opvallend: het grootste deel van die stijging was al halverwege het jaar bereikt. Net als in de rest van Nederland is de zonnepanelenmarkt hier in de laatste maanden van het jaar fors afgekoeld. De reden: onzekerheid over regelingen voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Sinds het hoofdlijnenakkoord, waarin de salderingsregeling per 1 januari 2027 in één keer wordt afgeschaft en niet behouden of in stapjes afgebouwd, is de sector 'helemaal ingestort', zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland in reactie op deze nieuwste cijfers. 

De zonnepanelen op de daken van de huizen in Meierijstad zijn samen goed voor 73.405 kilowatt aan vermogen, oftewel 4,5 kilowatt per zonnedak. Ter vergelijking: een jaar geleden was het gemiddelde zonnedak nog goed voor een vermogen van 4,3 kilowatt. Specifieke cijfers voor deze gemeente zijn er niet, maar de particuliere panelen in heel Nederland leverden afgelopen jaar 8662 miljoen kilowattuur aan stroom op. Dat is een record, maar ook hier is de stijging minder hard dan in de vier voorgaande jaren. Om een idee te geven: al die zonnekracht is wel meer dan genoeg om alle woningen in Noord- en Zuid-Holland een jaar lang van stroom te kunnen voorzien.

Bron: © Brabants Dagblad 10 juni 2024

 

logo zijtaart.nl