Luchtmacht oefent volgende week bij duisternis

Luchtmacht oefent volgende week bij duisternis

Volgende week, van 13 t/m 24 maart, oefent defensie met haar luchtmacht op een aantal fronten in de duisternis. Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse jachtvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker 

Doorstarts op Vliegbasis Eindhoven

Met oefening Orange Bull traint het 336 squadron van de luchtmacht samen met het Korps Commandotroepen, 11 Luchtmobiele Brigade en Bijzondere Bijstandseenheden. Tijdens Orange Bull vliegt de bemanning van 2 C-130 Hercules-transportvliegtuigen met Night Vision Goggles (nachtkijkers) en oefent het maken van doorstarts op vliegbasis Eindhoven. Deze doorstarts vinden plaats van maandag tot en met donderdag van 22.00 tot 23.00 uur en op vrijdag van 17.00 tot 23.00 uur.

Avondvluchten vliegbasis Volkel

Het Air Combat Command van de luchtmacht oefent vliegen bij duisternis in de avond vanaf vliegbasis Volkel. Het avondvliegen is noodzakelijk omdat inzet tijdens missies veelal 's avonds en 's nachts plaatsvinden.

De oefening is van 13 maart 2023 tot en met 17 maart 2023. Maandag tot en met donderdag oefent Air Combat Command uiterlijk tot 22.30 uur. Op vrijdag zijn de vluchten alleen overdag. 

Oefengebied

Het vliegen is veelal boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Daar worden militaire vlieggebieden voor gebruikt boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen. Vanwege renovatiewerkzaamheden aan de start- en landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden wordt alleen vanaf vliegbasis Volkel opgestegen en geland. 

Bron: © Koninklijke luchtmacht 6 maart 2023

logo zijtaart.nl