Lezing Heemkundekring Vehchele 200 jaar Zuid-Willemsvaart: Van Aa tot Aorta

Lezing Heemkundekring Vehchele 200 jaar Zuid-Willemsvaart: Van Aa tot Aorta

In 1802 hebben de bestuurders van Veghel besloten dat de (huidige) Hoogstraat eindelijk maar eens verhard moest worden. Er werden 62.000 Brusselse straatkeien besteld. Die zouden vanaf de Maas over de Aa in platte sloepen naar Veghel vervoerd worden. Bij Middelrode stond in april van dat jaar het water echter zo laag dat alles in karren overgeladen moest worden. Tijdverlies en ruzie over de meerkosten waren het gevolg. Dat versterkte de wens om van de Aa een degelijk kanaal te maken. Hiervoor probeerde het Veghelse bestuur koning Lodewijk Napoleon warm te krijgen, toen deze in Veghel op bezoek was. De Koning stemde toe, maar kort daarop werd hij door zijn grote broer teruggeroepen naar Frankrijk. Dat kanaal kwam er twintig jaren later alsnog, al werden de plannen meermalen aangepast. Ook toen al had iedereen zijn eigen ideeën en eigen belangen. En de boeren? Die vonden het maar niks. Hoe moesten ze straks bij hun grond komen aan de andere kant van het kanaal? En naar de kerk was het zeker een uur langer lopen! In 1822 werd onder regie van koning Willem 1 begonnen aan dit grote project. Hoe dit allemaal in zijn werk ging, en wat dit voor gevolgen had voor de mensen in de streek, kunt u gaan beluisteren in een lezing over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Voor Veghel is dit kanaal een geweldige aanjager geweest van de ontwikkeling van handel en industrie. Heel veel Veghelse bedrijven hebben op een of andere manier een relatie met dit kanaal.

Bernard Vissers neemt u op dinsdag 19 april 2022 terug in de tijd. De tijd van de aanleg van het kanaal en de ontwikkelingen die daar op volgden. Het werd een levensader, een aorta voor alle bedrijvigheid in dit deel van Nederland. Een hoofdader waar later meerdere kanalen op werden aangesloten. Het kanaal heeft voor Veghel misschien wel de meeste impact gehad van alle plaatsen waarlangs het werd gegraven. Grote ontwikkelingen op het gebied van handel en industrie kwamen op gang. Tot op de dag van vandaag speelt dit kanaal op allerlei manieren een rol in de samenleving van Veghel. Dit jaar herdenken we in Veghel dat de aanleg 200 jaar geleden is begonnen. Heemkundekring Vehchele sluit daar graag bij aan om historische kennis over het kanaal te delen met alle belangstellenden. 

Wij nodigen u van harte uit om op 19 april 2022 om 19:30 uur aanwezig te zijn in de Heilig Hartkerk, Vondelstraat 9 in Veghel. Voor leden is de lezing gratis. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van € 2,50, dat is inclusief koffie of thee in de pauze. Aanmelden is verplicht en kan vanaf 1 april 2022 Mail naar 

Bron: © Nieuwsbrief Heemkundekring Vehchele maart-april 2022 

logo zijtaart.nl