Krijgt de gemeente Meierijstad een roeivereniging?

Krijgt de gemeente Meierijstad een roeivereniging?

Een roeivereniging in Meierijstad? Met de Zuid-Willemsvaart in de buurt is er in ieder geval een waterweg waar prima op geroeid kan worden. Cor Scheffers (75) uit Nijmegen heeft de eerste stappen gezet om een roeivereniging op te richten. “Sterker nog, de plannen zijn al helemaal uitgewerkt. Nu is het aan andere enthousiastelingen om de handschoen op te pakken”, aldus Scheffers, vertegenwoordiger van KNRB.

Roeivereniging De Meierij, zo moet de nieuwe roeiverenging gaan heten. De thuisbasis van de roeivereniging wordt in het begin opgedeeld op twee locaties. Het roeien moet ter hoogte van Zijtaart gebeuren en het sociale aspect daarvoor heeft Scheffers De Noordkade op het oog. Hij legt uit: “De Zuid-Willemsvaart is veel minder windgevoelig dan andere wateren en vrijwel helemaal recht. Perfect dus. De Noordkade ademt gezelligheid. Ideaal dus om na het roeien samen nog even na te praten en een drankje te nuttigen.” 

Levensverzekering
In Nijmegen richtte Scheffers in 2016 roeiverenging De Waal op. “We hebben zo’n 300 leden en nog eens 140 op de wachtlijst. De belangstelling is groot. Ik zou niet weten waarom er in de regio Meierijstad en Uden geen animo zou zijn voor een burgerroeivereniging.” Volgens Scheffers is roeien een sport voor alle leeftijden. “We hebben in Nijmegen een vrouw van 95 die nog iedere week in de roeiboot zit. Roeien is de beste levensverzekering die er is. Je kan van jong tot oud roeien. Het mooie aan roeien is dat je vrijwel alle spieren in je lichaam gebruikt. Het is net als fietsen en zwemmen. Je kan de inspanning net zo zwaar maken als je wil.”

Zijtaart
Scheffers heeft al een locatie op het oog waar hij de boten graag te water wil laten gaan. “Natuurlijk op de Zuid-Willemsvaart. We hebben een rechte baan nodig en de Zuid-Willemsvaart leent zich daar perfect voor. Het stukje ter hoogte van Zijtaart, tussen Veghel en Helmond, lijkt mij een uitermate geschikte plek. Je vaart dan van sluis naar sluis. Dat stuk is ongeveer zes kilometer lang.” Volgens de ervaren roeier zorgt de scheepvaart op ‘het kanaal’ niet voor gevaarlijke situaties. “De scheepvaart is hier heel beheerst. Ik verwacht totaal geen problemen.” De huisvesting langs de Zuid-Willemsvaart, waar de boten en andere materialen worden opgeslagen, moet snel demontabel zijn. Scheffers: “Bijvoorbeeld een container. We moeten eerst aantonen dat we levensvatbaar zijn voordat we iets blijvends realiseren.”

‘Geweldige plek’
Scheffers geeft aan dat het sociale aspect erg belangrijk wordt bij de vereniging in oprichting. Daarvoor heeft hij De Noordkade op het oog: “Ik vind het een geweldige plek met verschillende ruimtes waar we kunnen socializen. Er komt voorlopig geen clubhuis naast de Zuid-Willemsvaart.” 

Informatieavond
Op donderdag 9 juni Is er om 19.30 uur een informatieavond op De Noordkade voor geïnteresseerden uit de regio (aanmelden: ). Scheffers hoopt dat hij een groepje lokale enthousiastelingen kan vinden die de vereniging willen dragen. “We zetten in op de gemeenten Meierijstad, Maashorst en alles wat daarbij in de buurt ligt. Een flink voorzieningsgebied dus. De draaiboeken voor een nieuwe vereniging liggen klaar en de nationale roeibond is enthousiast. Het is eigenlijk vreemd dat hier nog geen roeivereniging is”, besluit de 75-jarige roeier. Contact opnemen met Scheffers kan via: .

Bron: © Stadskrant Veghel 26 mei 2022

logo zijtaart.nl