Kosteloze rechtshulp voor inwoners van Meierijstad

Kosteloze rechtshulp voor inwoners van Meierijstad

De gemeente Meierijstad krijgt een Rechtswinkel. Wethouder Jan Goijaarts opent maandag 5 september de eerste winkel in de bibliotheek aan de Markt 1 in Veghel. De Rechtswinkel is een plek waar de inwoners van de gemeente op een laagdrempelige manier kosteloos juridisch advies kunnen krijgen.
 

Het initiatief komt van Rodrigo van Asseldonk, student Rechtsgeleerdheid en Financial Economics aan de Radboud Universiteit en Vince van Hoesel, student Rechtsgeleerdheid en Management aan de Radboud Universiteit. Begin dit jaar ontdekten zij Meierijstad hierover nog niet beschikte. “Wij wilden samen bij een rechtswinkel gaan werken om onze juridische kennis in praktijk te brengen. Toen we zagen dat er binnen onze gemeente met 81.000 inwoners nog geen rechtswinkel bestond, hebben we het idee opgevat om er zelf één op te richten”, aldus Vince en Rodrigo.

Van idee tot plan
De twee studenten legden hun idee voor aan Annelies Jansen van Bernhaege advocaten. Zij stelde haar netwerk en expertise beschikbaar, later gevolgd door Bierens Incasso Advocaten. Stap voor stap kreeg de rechtswinkel vorm. En toen de Bibliotheek - de locatie waar vroeger het kantongerecht gehuisvest was -kantoorruimte beschikbaar stelde om spreekuur te houden was het duidelijk dat Rechtswinkel Meierijstad er zou komen. Samen met Femke Kuijpers, Masterstudent Burgerlijk recht, vormen Rodrigo en Vince het bestuur.
 
Gratis advies
Rechtswinkel Meierijstad is een officiële stichting dankzij Actor Notarissen. Dit houdt in dat zij geen geld vragen voor hun diensten. Het recht moet immers voor iedereen toegankelijk zijn, vinden de oprichters. De rechtswinkel wordt bemand door rechtenstudenten, daarbij geholpen door juridische professionals. Indien de rechtswinkel onvoldoende hulp kan bieden in de beantwoording van de juridische vraag of kwestie, verwijst men de vraagsteller vrijblijvend door naar één van de partners.
 
Belangrijke stap
Wethouder Jan Goijaarts zegt trots te zijn dat Meierijstad vanaf maandag een plek heeft waar inwoners van Meierijstad terecht kunnen voor gratis juridisch advies. “We willen graag dat iedereen in Meierijstad kan meedoen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat inwoners op een laagdrempelige manier geholpen kunnen worden bij hun vraagstukken”, aldus de wethouder.
 
Prachtige aanvulling
Volgens Gio van Creij, Directeur/ bestuurder bij NOBB is de Rechtswinkel een prachtige aanvulling en zegt: ”Als Bibliotheek hebben we niet alleen een uitleenfunctie. Met het DigiTaalhuis, het Informatiepunt Digitale Overheid, het Leerwerkloket, en Geld en Zo bieden we inwoners van Meierijstad hulp en ondersteuning bij lezen en schrijven, digitale overheidszaken, loopbaanvragen en financiële vraagstukken. “De Rechtswinkel is een verrijking”.
 
Openingstijden
De rechtswinkel in de Bibliotheek aan de Markt in Veghel is elke maandag van 18.30 tot 20.30 uur geopend voor de inwoners van Meierijstad. Kijk op RechtswinkelMeierijstad.nl voor meer informatie. 
 
Bron: © Omroep Meierij 2 september 2022
logo zijtaart.nl