Kerk van Zijtaart blijft open, maar dat lukt niet in alle dorpen

Kerk van Zijtaart blijft open, maar dat lukt niet in alle dorpen

De Franciscusparochie in Veghel wil op termijn de kerken van de kleine kernen Boerdonk, Keldonk en Mariaheide aan de eredienst onttrekken.  Het kerkbezoek is er volgens het parochiebestuur te laag om de Godshuizen nog jarenlang open te houden. 

De verwachting is niet bepaald dat het aantal bezoekers op termijn weer omhoog zal gaan, gezien de ontkerkelijking die overal in Nederland speelt.  Volgens bestuurslid Jos van de Voort gaan er nu gemiddeld nog zo'n dertig tot veertig mensen naar een kerkmis in een van de drie kernen, de kleinste plaatsen van de parochie en de oude gemeente Veghel. ,,Alleen als er intenties zijn voor overledenen, dan is het vaak wat voller.”

De parochie mikt op een zo goed mogelijke herbestemming van de kerken, zoals eerder in Eerde met een kapelfunctie en school als nieuwe bedachte invulling. ,,Hoe dan ook mikken we op een maatschappelijke functie in de toekomst. Woningen zijn mogelijk, maar is niet het eerste waar wij aan denken”, aldus Jos van de Voort. De gemeenschappen van Boerdonk, Keldonk en Mariaheide gaan zelf goed nadenken over de toekomst van hun beeldbepalende gebouwen. Dat proces is eigenlijk al gaande, want het komt niet echt uit de lucht vallen dat de kerken op termijn sluiten. Door de coronaperikelen hebben die processen alleen wat stiller gelegen. 
 

Welke termijn sluiten de kerken?

Op welke termijn de kerken precies zullen sluiten, is in dit stadium nog ongewis. Van mogelijke sluiting op termijn van andere kerken in de Franciscusparochie is op dit ogenblik geen sprake. Van de Voort: ,,De andere kerken, bijvoorbeeld in Zijtaart, worden beter bezocht. Zijtaart bijvoorbeeld is natuurlijk ook weer een stuk groter dan bijvoorbeeld Mariaheide. En de betrokkenheid is groter.”

Bron: © Brabants Dagblad  17 mei 2022

logo zijtaart.nl