Kampioen speurhond Nessy uit Zijtaart slaat pas toe ‘als ze het zeker weet’

Kampioen speurhond Nessy uit Zijtaart slaat pas toe ‘als ze het zeker weet’

Marieke van der Burgt uit Zijtaart werd pas met haar hond Nessy Nederlands Kampioen Speurhonden. ,,Nessy kiest pas als ze het echt zeker weet. Knap."

Soms besef je pas achteraf dat iets wat negatief was, uiteindelijk leidde tot iets heel moois. Het overkwam Marieke van der Burgt uit Zijtaart. Ze wilde als meisje al iets met dieren doen, het liefst met paarden. Maar haar ouders zeiden: 'daar is geen droog brood in te verdienen. Ga jij maar iets anders doen.' Ze werd administratief medewerkster bij een supermarktketen. Al bleef werken met dieren haar droom.

Ongeluk

En toen was daar dat ongeluk, waarbij ze haar bekken brak. Ze belandde in de WAO. Daar zat ze dan, arbeidsongeschikt met zeeën van tijd en nog steeds een berg liefde voor dieren. ,,Ik ben toen vrijwilliger geworden bij dierenopvangcentrum HokaZo in Uden. Later heb ik hier ook een betaalde baan gehad. Met paarden werken, dat zit er niet meer in na die bekkenbreuk. Maar met andere dieren wel degelijk."

Ze volgde de opleiding tot gedragstherapeut voor honden en begon vijftien jaar geleden haar eigen bedrijf. ,,Ik ben inmiddels afgestudeerd gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen."

Wolfsgrauwe Duitse herder

En dan nu Nessy, haar prachtige wolfsgrauwe Duitse Herder waarmee ze een paar weken geleden het NK speurhonden won. Ook Nessy had al het nodige meegemaakt toen ze bij Marieke kwam. ,,Ik heb haar gekregen toen ze tien maanden was. Ze komt uit Tsjechië. Ze was onzeker en bang. Niet dat haar baasjes niet goed voor haar zorgden, maar ze lag niet goed in de groep honden. Ze was het pispaaltje. We hebben er héél hard aan gewerkt om haar weer zelfvertrouwen te geven."

Straffen

Marieke van der Burgt begeleidt met haar bedrijf eigenaren van honden, katten, konijnen. Dat doet ze zoveel mogelijk op een positieve manier. ,,Straffen helpt niet om nieuw gedrag aan te leren, dat is mijn visie. Ik beloon gedrag, elke keer weer. Zeker bij Nessy was dat heel belangrijk. Ik straf haar bijna nóóit. Ze heeft echt in kleine stapjes vertrouwen moeten krijgen en dat is gelukt. En Nessy had talent." 

Geuren2019 10 16 Marieke met haar kampioen speurhond Nessy uit Zijtaart

Ze laat op haar telefoon een filmpje zien van het sorteren. Nessy ruikt aan een buisje met menselijke lucht en moet uit vijf buisjes met geuren kiezen welke dezelfde menselijke lucht bevat. Niet makkelijk, en veel honden maken de fout dat ze al heel snel een van de buisjes kiezen, nog vóórdat ze alle buisjes hebben geroken. ,,Kijk." Nessy ruikt aandachtig eerst aan alle vijf de buisjes. Pas nádat ze ze alle vijf heeft gehad, keert ze terug naar het tweede buisje, dat inderdaad de goede is. Ja, juist op dit onderdeel van het NK Speurhonden blonk Nessy uit. ,,Daar is ze heel goed in. Ze begrijpt 't spelletje en checkt nog even of ze de goede heeft. Ik train drie keer per week, bij speurhondenclub P.H.V. De Mortel."

Het Nederlands Kampioenschap bestaat uit drie wedstrijddagen, die afgelopen jaar op drie locaties werden gehouden, in Haghorst, Amersfoort en Eindhoven.
 

Hindernissen

Iedere wedstrijd zijn er vaste onderdelen waarbij honden hindernissen moeten nemen, kleine voorwerpen moeten zoeken en waarbij gehoorzaamheid wordt getoetst. De andere onderdelen bij het NK waren onder meer het zoeken van slachtoffers in puin en in het bos en het volgen van een geurspoor van 700 meter dat twee uur eerder door de spoorlegger was gelopen. ,,Bij alles gaat het niet alleen om snelheid, ook om hóe ze dat doen. Zo moet een hond netjes naast je gaan zitten en goed meelopen."

Luid blaffend

Nessy wil ondertussen graag laten zien wat ze allemaal kan. Luid blaffend komt ze uit de auto als ze aan de slag mag op het terrein van De Mortel, deze keer voor de foto. In het bos ligt een 'slachtoffer', een van de andere leden van de club. Zodra Nessy het signaal krijgt dat ze mag zoeken, rent ze erop af, en blijft blaffend bij het slachtoffer. Net zo lang tot Marieke er ook is. Nu is dat maar een kort stukje. Máár, zo legt Marieke uit: ,,In het echt kan een hond natuurlijk wel een half uur moeten zoeken. Ook dan moeten ze bij het slachtoffer blijven blaffen."

Met pensioen

Nu Nessy zo goed heeft gepresteerd, mag ze met pensioen. ,,Het trainen is heel erg intensief voor deze honden, hoe graag ze ook willen. Nessy is inmiddels zeven. Natuurlijk mag ze nog wel eens mee, maar ik zal niet meer zo intensief met haar trainen. Ik heb een hond van één jaar die dat over gaat nemen. En Nessy, die blijft uiteraard bij ons. Ze was mijn eerste speurhond. Ze verdient een mooie oude dag."

 
Bron: Brabants Dagblad 16 oktober 2019
logo zijtaart.nl