Jubilerend Jong Nederland tijdelijk dicht, maar Blokhut blijft huiskamer van Zijtaart

Jubilerend Jong Nederland tijdelijk dicht, maar Blokhut blijft huiskamer van Zijtaart

Niet naar Jong Nederland? Dat is voor veel jeugd in Zijtaart bijna niet voor te stellen. Zeker niet in het jaar dat de club 75 jaar bestaat. Ook al is de blokhut in coronatijd nu geen plek voor sport en spel, ze komen er wel om rustig te kunnen leren en werken.

Jong Nederland Zijtaart wilde het 75-jarig bestaan van de vereniging groots vieren. Op 17 mei stond een feestje gepland, maar dat is vanwege de coronacrisis afgeblazen. De Blokhut aan de Corsica, waar bijna altijd iets te doen is, ligt er nu stilletjes bij. Geen spelletjes, geen kinderen. Maar op zijn tijd gaat de deur wel open voor de leiding. Deze jongeren zitten verspreid door de blokhut te leren en te werken. ,,Het is hun huiskamer, een plekje om lekker rustig te kunnen werken. Zeker nu iedereen in deze tijd meer aan huis gebonden is, is het een fijne plek om naar toe te gaan", zegt Willem Timmers, beheerder van de blokhut en penningmeester van de vereniging. 

De vereniging blijft in het jubileumjaar niet helemaal zonder activiteiten. Want ook al mogen de Zijtaartse kinderen niet bijeenkomen in de blokhut, ze kunnen wel van alles doen via website. Daar is een ‘Thuisclub’ gemaakt, waar opdrachten en spelletjes opstaan. ,,Zodat niemand zich hoeft te vervelen.” Want dat druist in tegen de aard van de leden van Jong Nederland. Die zijn immers altijd in de weer met sport en spel.

Jong Nederland is er voor actieve kinderen 

Het is deze maand 75 jaar geleden dat Cor de Visser en Jan van de Ven samen met rector Boelaars het katholieke jongensgilde Sint Lambertus in Zijtaart oprichtten. In 1951 volgde het katholieke Sint Genoveva meisjesgilde (KMG) en in 1977 fuseerden beiden tot Jong Nederland Zijtaart. Het is altijd een populaire vereniging gebleven, weet Timmers. ,,We hebben nu zo'n 70 leden. Dat zijn vooral actieve kinderen. Die van buitenspelen houden, van vies worden, dingen doen, knutselen, koekjes bakken, dat soort dingen. Jong Nederland draait om sport en spel, het buitenleven en creativiteit. Het is niet competitief. Dat trekt weer een ander type kinderen aan dan een sportvereniging.” Bovendien kunnen kinderen al op hun vijfde lid worden van Jong Nederland. Sportclubs hebben voor die leeftijd meestal nog niets te bieden. ,,En sommige kinderen blijven dan heel lang lid. Of worden leiding, als ze zestien of ouder zijn. Het is een hechte club.”

Een eigen honk na veel omzwervingen 

Jong Nederland heeft nu de Blokhut als eigen honk, met een groot grasveld, een grote en kleine zaal en honderd vierkante meter stoep waar van harte lust gespeeld kan worden. Maar voor die tijd zwierf de club heel Zijtaart door. Ze zat in de berging van de pastorie, de kippenkooi van Toon van Zutphen, de oude kleuterschool en de zolder van de familie Rietbergen. Jong Nederland stond, samen met de KPJ, aan de wieg van het Jeugdcentrum, wat later het Dorpshuis werd. ,,Daar hebben we vrij lang gezeten. We huurden dan een zaaltje, en moesten iedere keer alles opruimen. Het had geen eigen ziel", zegt Willem Timmers. Tot een eigen stek kwam het in 2005, toen aan de Corsica de Blokhut werd geopend. 

Reünie en zeepkistenrace

Daar wil de vereniging toch echt graag het jubileum vieren. Waarschijnlijk in het najaar of voorjaar van volgend jaar. Op zaterdag 12 september staat in ieder geval een reünie gepland voor oud-leiding en op 19 september een dorpsspel (een ouderwetse zeepkistenrace) voor alle Zijtaartse kinderen. ,,We gaan er maar vanuit dat we het jubileum dan wel kunnen vieren.”

Bron: Brabants Dagblad  9 april 2020

logo zijtaart.nl