Jolanda treurt om verlies beste vriend: Super Guus is overleden

Jolanda treurt om verlies beste vriend: Super Guus is overleden

Super Guus was populair in de paardenwereld en trok duizenden bezoekers naar zijn optredens. ‘Guusje, de fjord die alles kan’, zoals omroeper Bert de Ruiter hem ooit aankondigde als special act op de FEI Wereld Beker dressuur is op 7 oktober op 30-jarige leeftijd overleden. 

“Super Guus was een inspiratie voor de gewone man. Een ‘boerenpaard’ die zich staande hield in de topsport wereld, was in die tijd een enorme inspiratie voor mensen”, vertelt Grand Prix amazone Jolanda Adelaar die Super Guus 27 jaar in haar bezit heeft gehad. Ze vervolgt: “Hij was de eerste fjord in Nederland die het tot de Subtop dressuur heeft gebracht. Hij is nooit een olympisch paard geworden, maar hij heeft wel een enorme impact gehad. Hij zette mensen toe om ook dressuur te gaan rijden met hun paard. Ook diegene die geen sportpaard hadden. Haflingers, fjorden, tinkers en kruisingen werden door Guus geïnspireerd om toch in de wedstrijdring te verschijnen. Want als Super Guus het kan, kan mijn paard het ook.” 

Paardeninfluencers  

Volgens Adelaar maakte Super Guus dressuur: pop. Iets wat nog niet eerder was gedaan. Adelaar: “Hij was in zijn glorietijden een echte popster in de paardenwereld. Hij heeft de weg vrijgemaakt voor nieuwe ideeën. Ik begon in Nederland als eerste een YouTube-kanaal over mijn leven met mijn paard. In die tijd waren er nog geen paardeninfluencers actief op internet zoals vandaag. Mijn bedrijf draagt al bijna twintig jaar zijn naam. Zijn leven droeg een belangrijke boodschap mee en deze zal ik blijven voortzetten. Hij is een Nederlandse legende.”

Onverwoestbare rots in de branding

Voor de amazone uit Zijtaart was ‘Super Guus’ haar beste vriend. “Hij was mijn onverwoestbare rots in de branding die mij letterlijk en figuurlijk heeft gedragen wanneer het leven moeilijk was. Super Guus is met mij in 2013 naar Italië verhuisd waar we vijf jaar hebben gewoond. Hij had nooit officieel afscheid genomen van het Nederlands publiek. Toen Super Guus in 2019 terugkeerde naar Nederland was hij al gepensioneerd. Hij heeft 8 april dit jaar een afscheidsshow gegeven op Equiday. Hij was nog zo gezond en vol levenslust. Ik dacht dat Super Guus minstens over de 40 zou worden. De laatste twee weken ging hij heel plotseling achteruit. Hij kon niet meer zelfstandig gaan staan. Onze achterbuurman Rini heeft enorm geholpen en hem nog een aantal keren met de tractor omhoog te hijsen. Ik ben dankbaar dat we bij mij thuis afscheid hebben kunnen nemen. Super Guus is deel van mij en zijn verlies voelt als een groot gat wat in dit leven nooit meer kan worden gedicht.”

Bron: © Stadskrant Veghel 10 oktober 2023

logo zijtaart.nl