| NIEUWS
Informeel karakter maar serieuze strijd bij Muziekfestival Zijtaart
Het dorpshuis in Zijtaart stond dit weekend in het teken van het Jumbo Muziekfestival. Slagwerkgroepen en harmonieën lieten zien wat ze konden.
Tijdens het optreden van muziekvereniging St. Cecilia Zijtaart is het in het in de goedgevulde zaal van het dorpshuis muisstil, en beweegt er niets of niemand. Niets, behalve één paar voeten onder de stoel van Mieke Kanters (88).
Haar voeten bewegen mee op de maat van de muziek. Dan wat sneller, bij opzwepende muziek, en dan weer wat langzamer, als de muziek daar naar is. Dat gaat net zo lang door tot het veertig minuten durende optreden voorbij is en er een groot applaus volgt.
Mozart
,,Het was schitterend mooi, daar beweeg je vanzelf van mee”, zegt Kanters na afloop van het optreden van de titelverdedigers enthousiast. ,,Hoe die dirigent het orkest begeleidde, ik vind dat toch zó knap. En ze speelden Mozart, op een hele mooie manier. Dan zit ik gewoon op mijn stoel te genieten.” De Zijtaartse zat als liefhebber van muziek in de zaal, en om haar meespelende kleindochter aan te moedigen.
,,Ritme zit in ons bloed en in dat van mensen uit Zijtaart, want we hebben echt een groot en goed orkest'', zegt ze. ,,Jong en oud speelt hier vandaag met veel plezier samen. Dat maakt zo'n middag zo leuk.''
Vakjury
Wie de felbegeerde Albert van Zutphen-wisselbeker won werd bepaald door een professionele vakjury, bestaande uit verschillende beroepsmuzikanten. Die letten onder andere op de ritmiek van de 10 deelnemende orkesten of harmonieën op zondag. Zaterdag deden ze dat ook bij de slagwerkgroepen, en werd muziekvereniging Meierijstad als winnaar verkozen.
De 35ste editie van het Jumbo Muziekfestival, ook wel Kringfestival, waar dit jaar 700 muzikanten aan meededen, wordt georganiseerd om regionale muziekverenigingen te promoten. Het is ook een manier voor deelnemende verenigingen om te kijken wat hun niveau is, evenals elkaar op een gezellige middag te treffen, onder het genot van een drankje. Maar ondanks het informele karakter, wilde dat niet zeggen dat er niet serieus werd gestreden om de overwinning.
Willen winnen
,,Ze zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar het is een wedstrijd die we echt willen winnen'', zegt Björn van der Heijden (42), saxofonist van St. Caecilia na afloop van hun optreden. ,,Niet elke vereniging speelt met die gedachte, en dat is prima, maar bij ons leeft het heel erg.''
St. Cecilia
Als titelverdediger zat er wel wat extra druk voor zijn groep op, zegt Van der Heijden, maar toch was hij zeer te spreken over hun optreden. ,,Soms weet je gewoon dat je goed hebt gespeeld, dit was zo'n optreden'', zegt hij.
,,Je speelt goed wanneer je het verhaal dat in een muziekstuk verborgen zit, weet over te brengen op het publiek. Ik kreeg net al een reactie van bezoekers dat dat gelukt was, dus dat is een goed teken. Dit is sowieso al een leuke dag, maar winnen zou het nog leuker maken.''
Dat gebeurde: de jury maakte om half 9 's avonds bekend dat St. Cecilia ook dit jaar de wisselbeker mee naar huis mocht nemen.
Bron: Brabants Dagblad 3 november 2019