Hetty uit Zijtaart ziet onderhouden van oorlogsgraven als morele plicht

Hetty uit Zijtaart ziet onderhouden van oorlogsgraven als morele plicht

De 48 oorlogsgraven in Meierijstad liggen er tijdens de Dodenherdenking tiptop bij. Hetty van den Tillaart uit Zijtaart is hier als consul van de Oorlogsgravenstichting mede verantwoordelijk voor. Een eervolle taak. ,,Het is onze morele plicht om dit goed te doen.”  

Als medewerker Kabinetszaken heeft Hetty van den Tillaart, zoals ze zelf zegt, de mooiste baan bij de gemeente Meierijstad. ,,In mijn werk draait het altijd om mensen. Dat spreekt me enorm aan. Zo ben ik onder andere betrokken bij aanvragen voor onderscheidingen, Dodenherdenking, Veteranendag en bij grotere projecten als bijvoorbeeld 75 jaar Vrijheid en Meierijstad Mijmert.” Ruim tien maanden geleden kwam daar een dankbare taak bij, namelijk die van consul van de Oorlogsgravenstichting (OGS).

Vereerd

In die rol is Van den Tillaart verantwoordelijk voor het beheer van de 48 oorlogsgraven die Meierijstad kent. Deze zijn verdeeld over zeven begraafplaatsen. De consul treedt in een gemeente op als vertegenwoordiger van de OGS en wordt benoemd door de burgemeester. ,,Ik was vereerd toen ik werd gevraagd”, vertelt Van den Tillaart. ,,Vieren, maar vooral herdenken, vind ik erg belangrijk. We mogen nooit vergeten dat tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden jonge mensen uit een vreemd land hier hun leven lieten voor onze vrijheid. Het zorgen voor hun graven is een ereschuld die we hebben in te lossen. Het is onze morele plicht om dat goed en netjes te doen.”
 

Van hieruit verder

Ze hadden voor Meierijstad geen betere consul kunnen vinden. Van den Tillaart ging meteen na haar aanstelling aan de slag en bezocht alle oorlogsgraven in Meierijstad. Ze beoordeelde het onderhoud en bracht de afspraken in kaart die er met de parochies en hun vrijwilligers zijn. Haar eerste inspectierapporten lagen snel op het bureau van de OGS. ,,Ik zie dit als een soort 0-meting. Van hieruit kunnen we verder.” 

Nieuwe aanplant

De voortvarende aanpak resulteerde er in dat de OGS, samen met de buitendienst van de gemeente, op verschillende begraafplaatsen al onderhoud heeft gepleegd. Grafstenen zijn schoongemaakt, grind is vervangen en er kwam op sommige plekken zelfs nieuwe aanplant. Zo zien de drie graven op de begraafplaats van de Lambertuskerk in Veghel er weer als nieuw uit. Er zijn ook concrete plannen om in Zijtaart het bouwwerk waarbinnen de graven van drie Nederlandse soldaten liggen, helemaal op te knappen.

Persoonlijke inscriptie

Inmiddels is de Zijtaartse consul al aardig thuis in wat er komt kijken bij het onderhoud van de oorlogsgraven. Memorabilia op de graven heeft ze weggehaald. De voorschriften van de OGS zijn helder. ,,Veel grafstenen zijn voorzien van een persoonlijke inscriptie van de familie van de gesneuvelde. Het is niet de bedoeling dat daar andere zaken voor komen te staan en na ongeveer een maand mogen de spullen weggehaald worden”, licht Van den Tillaart toe. 

Portretfoto's

Naast aandacht voor het onderhoud van de graven hoopt de consul ook tijd te vinden om de oorlogsslachtoffers een gezicht te geven. ,,Er zijn al zo’n 25 portretfoto’s achterhaald en op de website van de OGS geplaatst. Vaak staat er ook wat informatie bij. Hun verhalen verdienen het om te worden verteld. Zo vind ik zelf de informatie over de Britse trooper G.L. Astin, die begraven ligt in Eerde, erg interessant.” Het achterhalen van de foto’s wordt monnikenwerk, dat Van den Tillaart niet alleen kan klaren. Hulp is wat dat betreft welkom.

Leren van geschiedenis

Vijf van de oorlogsgraven zijn inmiddels geadopteerd. De consul ziet het liefste dat dat voor alle graven gebeurt. ,,De betrokkenheid van burgers vergroten en bewustwording creëren over dat wat de bevrijders voor ons hebben betekend. Dat zou mooi zijn. We moeten leren van de geschiedenis en dankbaar zijn voor onze vrijheid.” Om dat laatste te onderstrepen worden op 4 mei op alle graven bloemen gelegd. Daarbij krijgt Van den Tillaart hulp uit de lokale gemeenschap.
2021 05 03 Onderhouden oorlogsgraven 1 Zijtaart 2021 05 03 Onderhouden oorlogsgraven 2 Zijtaart 2021 05 03 Onderhouden oorlogsgraven 3 Zijtaart 2021 05 03 Onderhouden oorlogsgraven 4 Zijtaart

 

Bron: Brabants Dagblad 3 mei 2021

logo zijtaart.nl