Het verhaal van het kanaal door René Bastiaanse

Het verhaal van het kanaal door René Bastiaanse

René Bastiaanse ‘wandelt en vaart’ deze week van Den Bosch naar Veghel en dat doet hij vanwege het 200-jarig bestaan van de Zuid-Willemsvaart. De gemeente Meierijstad heeft dat 200-jarig bestaan aangegrepen om het kanaal en de enorme betekenis die dat gehad heeft op heel veel terreinen, nog eens goed op de kaart te zetten. De 5-delige serie 'Verhaal van het kanaal' wordt in de week van 11 t/m 15 juli ieder uur uitgezonden op Omroep Meierij TV, direct na het nieuwsprogramma RondOM
 
Aflevering 1: René begint zijn Zuid-Willemsvaart avontuur in Den Bosch, om precies te zijn bij De Citadel, waar de Aa, Dommel en de Dieze samen komen en waar dus ook het kanaal begint. Maar met een roeibootje van Den Bosch naar Veghel, daar heeft cameraman Leon zo zijn bedenkingen bij. Bekijk hier de eerste aflevering.
 
Aflevering 2: René Bastiaanse vertelt deze week in 5 afleveringen hoe de Zuid-Willemsvaart 200 jaar geleden is ontworpen en dat het allemaal handwerk was. Maar het kanaal betekent natuurlijk ook een scheiding die je letterlijk en figuurlijk moet overbruggen. En dus is het verhaal van het kanaal ook een verhaal over bruggen, sluizen, ponten en vaarten. Bekijk hier de tweede aflevering.
 
Aflevering 3: Rene Bastiaanse is inmiddels aan boord van ‘De Waterproeverij’ en vaart naar de sluis in Schijndel. En tijdens die vaartocht is goed te zien dat het kanaal niet alleen van betekenis is voor het vervoer. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart is van enorme betekenis geweest voor oost-Brabant. In de eerste plaats natuurlijk voor de economische ontwikkeling van de regio, en in feite voor heel Nederland, maar het kanaal is ook heel belangrijk voor de natuur en voor de waterhuishouding. Bekijk hier de derde aflevering.
 
Aflevering 4: René Bastiaanse kan inmiddels Veghel zien liggen en ook vanaf het water is, als je Veghel nadert, duidelijk te zien dat de Zuid-Willemsvaart een economische slagader van betekenis is. De mengvoederfabrieken, de Inland Terminal van Van Berkel, maar ook Jumbo, Mars en Vanderlande, die zouden er allemaal niet geweest zijn als Koning Willem 1 niet in 1822 was begonnen met het laten graven van dit kanaal. Bekijk hier de vierde aflevering.
 
Aflevering 5: René Bastiaanse komt aan bij de Noordkade, maar niet nadat hij ook de regionale bestuurders en ondernemers van 200 jaar geleden heeft geprezen om hun vooruitziende blik en visie. Want als Veghel niet zelf had gezorgd voor de zijtak van het kanaal naar het centrum…dan zou alle welvaart die het kanaal gebracht heeft, volkomen aan Veghel voorbij zijn gegaan. En die visionaire blik wenst René ook de huidige bestuurders en ondernemers toe want…regeren is vooruitzien. Bekijk hier de vijfde aflevering.
  
Bron: © Omroep Meierij 11 t/m 15 juli 2022
logo zijtaart.nl