Het verdriet van de wagenbouwers. ‘Je mist de gezelligheid, het samen iets moois maken’

Het verdriet van de wagenbouwers. ‘Je mist de gezelligheid, het samen iets moois maken’

Voor fanatieke wagenbouwers waren de maanden vóór carnaval ook al leeg, héél leeg. ,,Ik ben van arremoei maar fotoboeken gaan maken. Van carnaval, ja.”

Ja, natuurlijk is het een groot gemis. Geen wagen, geen optocht. En bovenal: geen voorpret en gezelligheid tijdens die vele uren bouwen aan de wagen. Ronald van Eert van CV De Reigers in Zijtaart bouwde jaren achter elkaar met vriendengroep De Dupkes aan een van de twee grote wagens van het dorp. Zijn achterbuurman Ton van den Tillart bouwde met de groep Kneup aan die andere grote wagen. De Reigers staat bekend om de mooie wagens, die ook in andere dorpen in de optochte2021 02 13 Carnavalswagenbouwers hebben verdriet in Zijtaartn mee rijden. Uren en úren werk zit er altijd in die wagens.

Maar nu dus niet. In de loods waar ze altijd bouwden, was het afgelopen maanden het leeg en stil. Ton van den Tillart: ,,Het is heel raar om hier zo rond te lopen. Ik mis het bouwen. Ik was de laatste zes, zeven weken altijd zo’n vijf dagen per week van drie uur ‘s middags tot tien uur ‘s avonds in de loods te vinden. Elke avond waren we wel met drie, vier man aan de wagen bezig. Samen iets moois maken, iets wat je trots aan het publiek kunt laten zien, dat mis ik. En vooral ook de gezelligheid in de loods.”

Terrasje pikken

Ronald: ,,We bouwden met De Dupkes ook altijd een grote wagen, maar vorig jaar zijn we overgestapt op een loopgroep. Maar ook met zo'n loopgroep ben je van tevoren al een tijd bezig. Je moet echt nadenken hoe je het publiek wilt vermaken, een act neerzetten. Vorig jaar hadden we allemaal stoelen en tafeltjes bij ons. Dan zetten we telkens ons terrasje op. En dan kwamen er dieven die een terrasje kwamen pikken. En dan was het genieten van de reacties langs de kant.” 

Hoe ze al die lege uren nu gevuld hebben? Ton: ,,Ik was hier twee jaar geleden prins carnaval en van arremoei ben ik nu maar het fotoboek van toen gaan maken en alle filmpjes aan het bekijken en aan het ordenen. Dan kom je toch weer een beetje in de sfeer. Maar het voelt ook heel raar.”

Ronald: ,,Gelukkig doen we nog wel íets in Zijtaart. Er staan versierde poppen bij zaal Kleijngeld. We vieren 's avonds online een beetje carnaval. En we versieren tuinen. Maar het is natuurlijk niks bij een normale carnaval.”

Bron: Brabants Dagblad 13 februari 2021

logo zijtaart.nl