Glasvezelnetwerk sluit zich rond Meierijstad

Glasvezelnetwerk sluit zich rond Meierijstad

Mariaheide is de laatste halteplaats voor de werknemers van aannemer Van Gelder Telecom om deze kern van Meierijstad te verglazen. Zo wordt het in de grond werken van glasvezelkabel ook wel genoemd. Woensdagmiddag nam wethouder Jan van Burgsteden zelf de schop in de hand voor een symbolische handeling ter hoogte van café D’n Brouwer aan het Dobbelsteenplein.
 
Met de aansluiting van heel Meierijstad op het glasvezelnetwerk komt een wens van het gemeentebestuur volgens Van Burgsteden in vervulling. Niet alleen de grote kernen kregen hun aansluiting. Ook het buitengebied en de kleine kernen zijn straks van glasvezel voorzien. Belangrijk voor de toekomst vanwege het hybride werken en de zorg aan huis waarvoor je een snel en stabiel netwerk nodig hebt. “Glas is daarvoor een goed hulpmiddel. In de toekomst zullen er steeds meer applicaties komen zoals zorg aan huis, waarbij de dokter op afstand kan meekijken”, aldus de wethouder.

 

Raketboringen

Momenteel zijn 5700 woningen in Meierijstad op het glasvezelnetwerk aangesloten. Hiervoor werd 180 kilometer aan sleuven gegraven en ging 1800 kilometer kabel de grond in. Daar kwamen ook nog eens bijzondere technische aspecten bij kijken. Zoals 4 meter diep onder bomen doorboren om de wortels te sparen, tuinboringen en raketboringen om beschadiging aan de natuur te voorkomen.

 

Geen verplichting

Inwoners van Meierijstad hebben nu de kans om zich van goed en stabiel internet te verzekeren. Een kastje met glasvezelkabel achter de voordeur wil volgens Jan van Burgsteden nog niet zeggen dat men verplicht is om een aansluiting te nemen. Hij zegt tot slot “Het is vrijwillig. Je hebt de kans om aangesloten te worden. Je hoeft nu nog geen abonnement af te sluiten. Maar je bent ervan verzekerd als je dat later wel wilt”.
 
Bron: © Omroep Meierij 3 februari 2023
 
logo zijtaart.nl