Gemeente Meierijstad herdenkt bevrijding op drie plaatsen

Gemeente Meierijstad herdenkt bevrijding op drie plaatsen

In september 2022 is het 78 jaar geleden dat Operatie Market Garden (een geallieerd offensief gericht tegen nazi-Duitsland) plaatsvond. Net als in voorgaande jaren vinden er in Meierijstad drie herdenkingen plaats om deze gebeurtenissen, waarmee de bevrijding van Noord-Brabant begon, te herdenken. Bij alle drie de herdenkingen is een delegatie van de Amerikaanse 101ste Airborne Division aanwezig. Zij verzorgen daarnaast een gratis toegankelijk concert.
 

Concert

Maandag 12 september: Kiosk Markt Sint-Oedenrode

Een 18-koppige band van de 101ste Airborne Division verzorgt op maandagavond 12 september een gratis toegankelijk concert in de kiosk op de Markt in Sint-Oedenrode. De band speelt ceremoniële muziek (bijvoorbeeld volksliederen) maar onder andere ook nummers uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, rock en jazz. Het concert start om 20.00 uur.

De 101ste Airborne Division beschouwt dit soort concerten als een soort ‘langsloop en stop om te blijven kijken concerten’. Bezoekers kunnen desgewenst hun eigen stoeltje meenemen.

Herdenkingen

Zondag 11 september: Veghel

Na een kerkdienst (aanvang 10.00 uur) en een tocht van de Lambertuskerk naar de Kolonel Johnsonstraat begint de herdenking bij het Airbornemonument rond 11.30 uur. Bij deze herdenking zijn ongeveer 18 veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig.

Zaterdag 17 september: Eerde

De herdenking begint om 18.50 uur met een mars van het Kerkplein naar het Zandvliet. Daar begint om 19.00 uur bij het Geronimomonument de herdenking. Het Airborne Comité Eerde organiseert deze herdenking: Muziekvereniging Meierijstad en Basisschool Petrus en Paulus verlenen hun medewerking.

Zondag 18 september: Sint-Oedenrode

Deze herdenking bestaat uit twee delen: allereerst is er om 11.00 uur een herdenking bij het ‘Monument to the Dutch’, het tweede deel van de herdenking vindt plaats op de begraafplaats bij de Martinuskerk bij de Britse oorlogsgraven.
De Oranjevereniging Sint-Oedenrode / Comité Remember September organiseert deze herdenking. Het Sint-Jorisgilde verleent medewerking.

Burgemeester Kees van Rooij houdt een toespraak in Veghel en Eerde. In Sint-Oedenrode houdt wethouder Jan van Burgsteden de toespraak.
Bij iedere herdenking zijn vertegenwoordigers van een of meerdere ambassades en andere gasten aanwezig. Ook speelt de band van de 101ste Airborne Divisie bij iedere herdenking een deel van de muziek.
 
Bron: © Gemeente Meierijstad 26 augustus 2022
logo zijtaart.nl