Geef een compliment weg vandaag is het nationale complimentendag

Geef een compliment weg vandaag is het nationale complimentendag

Een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk nog steeds maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten (nog steeds) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We kijken, zeker de laatste tijd, veel meer naar wat er fout gaat en dan naar wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze - voor iedereen! - uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken!

Een gemiste kans met grote gevolgen!

“De diepst menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden” aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) Hoe waar zijn stelling is blijkt niet alleen uit vele onderzoeken; de roep om aandacht, erkenning en waardering ‘voor wie men is en wat men doet’ klinkt in onze maatschappij, vanuit tal van invalshoeken, met de dag luider. Het negeren hiervan heeft grote gevolgen. Vooral nu in een tijdperk en maatschappij waarin van iedereen meer dan ooit om onderling begrip, aanpassingsvermogen en support gevraagd wordt.

Gebrek aan erkenning en waardering is namelijk sinds jaar en dag de nummer 1(!) reden waarom de meeste werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij én de meeste (privé) relaties stuklopen. De kans dat dit alles de komende tijd alleen maar zal zijn toenemen lijkt aannemelijk. En alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag en wat ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan één dag per jaar hier wat bewuster bij stilstaan natuurlijk geen kwaad. Zeker nu!

Het meest indrukwekkende ‘kado’ is niet te koop!

De Nationale Complimentendag draait puur en uitsluitend(!) om oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het succes van de Nationale Complimentendag niet gekocht kan- en mag worden. Woorden vervangen door een cadeau of aanbieding is op deze dag dus pertinent niet de bedoeling! Geen commercie!

Geef vandaag aan iedereen een compliment!

Bron: © Redactie Zijtaart.nl en website Nationale complimentendag 

logo zijtaart.nl