Gedeeld vervoer Zijtaart

Gedeeld vervoer Zijtaart

Met de deelauto op vakantie? Nee, dat niet, maar ook de leden van de werkgroep Gedeeld Vervoer Zijtaart gaan met vakantie. Om na de vakantie met een opgeladen accu (…) weer verder te gaan. Hieronder een korte samenvatting, waar staan we nu en waar gaan we naar toe?

Wat is ook al weer de bedoeling?

“We willen de leefbaarheid en mobiliteit voor de inwoners van ons dorp vergroten d.m.v. duurzaam, betaalbaar elektrisch deelvervoer.” Of in gewoon Zijtaarts: Voor iedereen die interesse heeft, willen we zorgen voor minimaal één (liefst twee) elektrische deelauto’s, die een parkeerplaats krijgen op een centrale plek in ons mooie dorp. Verzekering, onderhoud, schoonmaak en andere belangrijke zaken zijn centraal geregeld. Deze auto’s zijn tegen betaling te reserveren via een app op je mobiele telefoon.

Maar waarom zou ik mee doen?

Dit kun je zelf ook bedenken: Het delen van een auto levert een heleboel voordelen op. Er verdwijnt blik van de straat, het milieu wordt gespaard, mensen worden bewust dat het ook anders kan, er is financieel voordeel, etc. Wat is nog de meerwaarde van het bezit van een auto, wanneer er een auto staat die je ook kunt gebruiken?

Een mooi verhaal …

De meeste mensen en partijen die we spreken, staan positief tegenover het initiatief. Waar men eerder misschien nog wat terughoudend was, zien veel mensen nu wel het voordeel en de mogelijkheden. Het tij is echt wel aan het keren. Denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden.

… maar wie betaalt dat dan?

En dat is exact waar we nu staan. Het leasen van twee auto’s is bepaald niet gratis. Hiervoor zijn we op zoek naar geld. Of eigenlijk een borgstelling. Want als de auto’s in het dorp goed gebruikt/gedeeld worden, betalen ze zichzelf terug. Maar of dat gaat gebeuren weet niemand. En dus moet er iemand garant staan, mocht het niet goed komen. Positieve reacties vanuit de lokale en provinciale politiek hebben nog niet geresulteerd in een concrete toezegging. Altijd weer die financiën …

En nu?

Na de vakantie gaan we door met rekenen; wat kost het gebruik van zo’n deelauto dan, wat kost mijn tweede auto eigenlijk en valt dat tegen elkaar weg te strepen? We gaan in gesprek met de politiek en overheid om te kijken of we de lovende woorden om te zetten in concrete toezeggingen / een borgstelling. We gaan op zoek naar meer potentiële gebruikers.

Wat kan ik doen?

Alles staat of valt met draagvlak: Is er in Zijtaart interesse, wordt het gedeeld vervoer straks ook daadwerkelijk gebruikt door de inwoners. We horen graag hoe u over het deelvervoer denkt, waar denkt u het voor in te kunnen zetten, waar past het voor u? Help ons vooruit door, geheel vrijblijvend, de enquête uit het Zijtaarts Belang in te vullen en in te leveren bij een van de werkgroepleden.

En mocht u een positief bericht willen sturen, een goed idee hebben, met ons mee willen denken, borg willen staan voor de startkosten of bij welke vorm van interesse dan ook, mail ons dan gerust op:

Natuurlijk hopen we op vele reacties!

Namens Werkgroep Gedeeld Vervoer Zijtaart 
Annika de Koning, Marleen Krol, Lea vd Elzen, Harrie vd Linden, Hanneke van Asseldonk

logo zijtaart.nl