Foodpark krijgt er weer een groot nieuw distributiecentrum bij

Foodpark krijgt er weer een groot nieuw distributiecentrum bij

Maandag werd de eerste paal geslagen, en er zullen er nog vele volgen voordat de gigantisch grote koel- en vriesopslag van Van Acht klaar is op Foodpark in Veghel. Daar bouwt het 90 jaar oude familiebedrijf uit Sint-Oedenrode 61.000 vierkante meter aan magazijn.

Het eerste deel, hier op de artist impression te zien, wordt 45.000 vierkante meter groot. Het tweede deel volgt later en wordt aan de rechterkant (de 'Rooise’ kant) aangebouwd. Architect Anton van Hooft heeft bewust gekozen voor een lichte, beetje gouden kleur. ,,Zodat het niet opvalt door massaliteit, maar door de natuurlijke, tijdloze materialen.” In het duurzame gebouw worden straks waarschijnlijk net als in het pand in Sint-Oedenrode veel agrarische producten opgeslagen. Zoals fruit en plantjes van aardbeien, frambozen en ander zachtfruit die regionaal geteelt zijn en hun weg gaan vinden naar andere telers in binnen- en buitenland. ,,Wij houden ze hier als het ware in een winterslaap tot ze weer weg kunnen", zegt Martijn van Lieshout van het bedrijf. 

Heel veel zonnepanelen

Van Acht gaat het dak van het bedrijf benutten voor het plaatsen van 16.000 zonnepanelen. Daarmee is het op Foodpark een van de eerste bedrijven die de hectares aan dak hiervoor gebruikt. Vanuit inwoners, natuurgroepen en de politiek is de oproep gedaan hier vooral op te letten. Er is volgens het bedrijf al voldoende netcapaciteit bij Enexis gereserveerd om medio 2023 de regio van stroom te voorzien. 

2021 11 03 Impressie nieuwe opslag Van Acht Foodpark Veghel
Over Van Acht 

Het familiebedrijf Van Acht bestaat sinds 1930. Het is opgericht door opa Harry van Acht als fruit- en eierenhandel. In 1962 nam Jos, een van de dertien kinderen, de markthandel en fruitteelt over. De eerste mechanische koelcel werd in 1968 gebouwd, in de jaren tachtig namen zonen Erik en Hans van Acht het bedrijf over. Het fruit werd elders gekocht en opgeslagen in de inmiddels fors uitgebreide koelcellen. Ook werden er steeds meer agrarische producten opgeslagen voor derden. Inmiddels is ook de vierde generatie, Paul van Acht, actief in het bedrijf.

Bron: Brabants Dagblad 3 november 2021

logo zijtaart.nl