Fête de la Nature in Keldonk

Fête de la Nature in Keldonk

De natuur inspireert, verwondert, maakt je blij. In het eerste weekend van september vieren we in heel Nederland de natuur tijdens Fête de la Nature. Iedereen kan zelf een natuurfeestje organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen. Dit betekent dat het ieder jaar weer een verrassing is wat voor evenementen en feestjes er georganiseerd worden. Samen betrekken we meer mensen bij de natuur, op een manier die bij hen past. Er is geen kaartverkoop, winstoogmerk of festivalregelement. IVN Natuureducatie helpt Fête de la Nature mogelijk te maken. Door het ondersteunen van lokale organisatoren met de organisatie en communicatie en door landelijke promotie. Fête de la Nature wil zo veel mogelijk mensen op een feestelijke en verrassende en laagdrempelige manier in contact brengen met de natuur in al haar diversiteit. Juist in deze onzekere tijd is het fijn om te vieren wat er wél is!

Fête de la Nature in Keldonk

Toen Guus en Wendy Ennen van het initiatief hoorden waren ze meteen enthousiast: "Wij wonen aan de rand van het bos aan het Lijnt en we zien elke dag hoe mooi de natuur is en voelen ons bevoorrecht om daar middenin te wonen. En dus meldden we ons aan"  Het programma is inmiddels bekend en er is de hele dag iets te doen rondom de boerderij en Bed & Breakfast 'Ons Buitenleven'.  Zo kun je op pad met wandelcoach Anneke, zij neemt groepjes mee de bossen in om je te laten ervaren wat de natuur met je kan doen. Daarnaast is er Marca (uit Erp), zij is een zelfstandige coach die anderen ondersteunt bij het zoeken naar innerlijke rust en je laat bewegen vanuit je eigen natuur. Er is een sjamaan, Arjan  ook uit Erp,  die op drums speelt en jou uitnodigt om vooral mee te doen.  Er is een speurtocht voor kinderen en een buitenkeuken waar je drankjes en hapjes kunt halen.  Ook als je niks wilt doen ben je van harte welkom want het moet vooral een gezellige dag zijn in en met de natuur.

In de coronatijd hebben veel mensen ervaren dat de rust en de natuur hen ook mooie dingen brengt. Intussen is de maatschappij alweer op topsnelheid en moet iedereen wee mee op de sneltrein. Laat dit dan een dag zijn om weer tot rust te komen en dat is voor iedereen anders. Voor de een is de natuur iets spiritueels, de ander geeft het energie en weer een ander helpt de natuur om het hoofd helemaal leeg te maken en weer op te laden. De natuur brengt zoveel moois, het is tijd, en ook eigenlijk heel terecht, om die natuur te vieren.

Fête de la Nature is gratis en vindt plaats bij de familie Ennen, Lijnt 23 in Keldonk op zterdag 3 september van 11.00 tot 17.00u  Als je op stap wilt met de wandelcoach is het slim te vooraf in te schrijven, de wandelingen starten om 11.30, 14.15 en 15.30u. Aanmelden via e-mail kan hier

Hoe Fête de la Nature naar Nederland kwam

Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen over de hele wereld, en wilde het ook hier starten. Anne: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur? Juist in tijden van biodiversiteitsverlies, stikstofdebatten, polarisatie en negativiteit is het belangrijk om te vieren wat er wél is. En dan niet opgelegd van bovenaf maar juist van onderaf, uit eigen beweging. Met Fête werken we aan een positieve verbinding met de natuur. Want waar je je mee verbonden voelt, daar ga je voor zorgen.

In 2019 zocht stichting Fête de la Nature de samenwerking op met IVN Natuureducatie. Met als doel Fête toekomstbestendig te maken en samen met IVN te werken aan meer zichtbaarheid, een groter bereik en de professionalisering van het natuurfestival. Een logische stap, want Fête en IVN delen dezelfde missie: mens en natuur verbinden. Meerdere IVN-afdelingen organiseerden al activiteiten tijdens het festival. Sinds 2020 slaan we dus de handen ineen.

Bron: © OnsBuitenleven, Guus en Wendy Ennen, website IVN Natuureducatie  15 augustus 2022

logo zijtaart.nl