Feestweekend 150 jaar Zijtaart

Feestweekend 150 jaar Zijtaart

Afgelopen week waren er al twee filmavonden over de geschiedenis van de kerk en het dorp, maar met de onthulling van een kunstwerk in het klooster begon zaterdagmiddag de officiële viering van 150 jaar Parochie Zijtaart. Graficus Pierre Cops had samen met de 170 kinderen van Basisschool Edith Stein een kunstwerk gemaakt, genaamd: ‘De Droom van de Vuist’, met circa 400 uit klei vervaardigde kindervuistjes. 
 
Hiermee werd tevens het startsein gegeven voor de kinderactiviteiten op en rond het plein. Het springkussen trok al direct vele kinderen ondanks de warme temperaturen. Maar ook de ponyritjes en de ritjes met de huifkar werden goed bezocht die werden aangeboden door ruitersport Zijtaart.

Op het plein werden ook spellen gespeeld beschikbaar gesteld door de evenementen vereniging. Prins Hans was samen met Twan aanwezig om voor de kleinste kinderen pannenkoeken te het bakken wat ondanks het warme weer erg goed gegeten werd. Twan was de vervanger van adjudant Roel die deelnam aan de streetrace. Ook de glaasjes ranja werden met veel smaak opgedronken.

Fototentoonstelling
Een feest van herkenning voor de oudere inwoners is zeker de fototentoonstelling in de plaatselijke Lambertuskerk. Uit een bestand van 500 oude foto’s stelde een werkgroep bestaande uit Mari Brugmans, Fried Otterdijk, Ton Rietbergen en Martien van Asseldonk een overzicht waarbij 150 jaar Zijtaart goed uit de verf komt. Met grote foto’s van de pastoors die Zijtaart passeerden en waarop plechtigheden voorkomen zoals de eerste heilige communie, doopbeloften en huwelijksfeesten.
 
Het goud van Zijtaart
Bij zijn openingshandeling, het doorknippen van een lint, liet wethouder Jan van Burgsteden de geschiedenis van het dorp in het kort de revue passeren. Daarbij prees hij de inzet van vrijwilligers door de jaren heen tot op de dag van vandaag. “Vrijwilligers zijn het goud van de maatschappij. Vrijwilligers zijn het goud van Zijtaart”, aldus Van Burgsteden.
 
Activiteiten voor de jeugd
Terwijl de fototentoonstelling veel kijkers trok, vermaakte de jeugd zich met spellen en muzikale optredens. Jong Nederland verzorgde het abseilen vanuit de toren. Hierbij liet Piet van den Hurk zich niet onbetuigd en kwam via het touw naar beneden. “Het is volgens mij de eerste keer dat je zo van de toren kunt abseilen. Hartstikke mooi. Ik denk dat ik nog een tweede keer naar beneden ga”, aldus de 80-jarige durfal. Ook was er een zandbak en springkussen voor de jeugd en een echte streetrace op de mountainbike. Na de prijsuitreiking van de streetrace georganiseerd door WTC Zijtaart begon de schuimparty die met het warme weer een zeker verkoeling bracht bij de deelnemers. Deze schuimparty is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de potgrondactie van vriendengroep de Kneup waarvoor nogmaals hartelijke dank.
 
Brunch
De zondag ging wat anders van start dan gepland. De heilige mis die op het plein zou plaatsvinden werd door de regen toch verplaatst naar in de kerk alwaar de viering met drie koren werd opgeluisterd. Nadat de Pastoor de auto's en tractoren had ingezegend was de bui geklaard en kon met op het plein genieten van een heerlijke brunch. Deze brunch was geheel gratis voor de deelnemers door sponsoring van café/zaal kleijngeld, de reiger horeca, Sligro, Heerkens groente en fruit en bakkerij Bekkers waarvoor onze hartelijke dank  het smaakte heerlijk
 
Feest
Toen de buiken gevuld waren was het feest op het plein, met artiesten en d.j.'s en onder het genot van een drankje en de wederom lekkere pannenkoeken werd het erg gezellig. De loterij met als hoofdprijs een elektrische fiets en vele andere prijzen komen in een apart nieuwsbericht. 
 
Dank
Hierbij willen we nogmaals een dankwoord uitspreken aan de vrijwilligers en verenigingen die meegeholpen hebben om dit tot een geslaagd weekend te maken. 
Al met al een zeer gevarieerd en geslaagd feestweekend. Op naar de volgende mijlpaal en zorgen dat ons mooie dorp blijft bestaan!
 
Bron: © Zijtaartse ondernemers vereniging, Werkgroep 150 jaar Zijtaart. Omroep Meierij en redactie Zijtaart.nl 20 juni 2022
 
 
 
logo zijtaart.nl