Familie in Zijtaart maakt van boerderij bedrijf met appels en cider

Familie in Zijtaart maakt van boerderij bedrijf met appels en cider

Een pittoreske locatie waar je met Oudhollandse appel- en perenrassen appelsap, perensap en cider kunt maken. Kelly van Grinsven met familie geeft de 19e-eeuwse Maria Hoeve in Zijtaart nieuw elan. Op de plek waar haar grootouders vroeger een gemengd bedrijf hadden. Ooit liepen er varkens en koeien te scharrelen en te grazen aan de Jekschotstraat, maar de stallen en dieren zijn verdwenen. Wel zijn er tientallen jonge peren- en appelbomen geplant, die elk jaar groter en mooier worden. Die komen bovenop de talrijke oude fruitbomen die er al stonden, waaronder ook fraaie kersen- en notenbomen. Groen waar ondernemer Kelly van Grinsven (35) met haar familie letterlijk en figuurlijk de vruchten van wil plukken. 

De familie - vier generaties wonen en werken op het terrein - doet mee aan een programma van de gemeente om nieuwe plannen in het buitengebied te stimuleren. Meierijstad wil een vitaler buitengebied en agrarische ondernemers nieuwe perspectieven bieden. De familie wil van de helemaal vernieuwde Maria Hoeve een rustieke plek maken voor het hele gezin om te genieten van de natuur en om zelf voedsel te produceren. ,,We zijn onder meer bezig om een mooie ruimte in te richten waar we workshops willen gaan geven over hoe je bijvoorbeeld cider maakt.” 

Appelwijn

Cider wordt ook wel appelwijn genoemd en is een alcoholische drank die traditioneel gemaakt wordt van appelsap. Het familiebedrijf is voor Kelly zelf niet haar enige activiteit, zij is ook docent Engels. ,,Nee, de workshops ga ik zelf niet in het Engels geven, gewoon in het Brabants”, zegt ze met een lach. ,,Maar we scheppen wel een beetje een Ierse sfeer, qua inrichting. Ik heb zelf een half jaar in Ierland gestudeerd en gewoond, cider drinken ze daar ook graag.”

De gemeente helpt het bedrijf met adviezen, coaches verzorgen die. Een van de voorwaarden die Meierijstad hiervoor stelt, is dat de onderneming kan uitgroeien tot een volwaardig (nieuw) bedrijf dat de kwaliteit van het buitengebied verbetert. Niet alleen landschappelijk maar ook in sociale zin. Financiering is aan het bedrijf zelf, hierin kan de gemeente wel de weg wijzen of er ergens regelingen zijn waar het bedrijf een beroep op kan doen.

Kelly van Grinsven en haar familie gaan voor een zo hoog mogelijke kwaliteit appels en peren. Ze gaan niet voor massaproductie, maar voor een kleinschalig bedrijf met hoogstam fruitbomen, bomen die zijn aangeplant in een tuin of een boomgaard. 

,,De eerste plannen dateren al van een jaar of acht geleden, in 2019 hebben we de boerderij verbouwd en zijn we hier komen wonen. Hoe we op het idee kwamen? Door de vele bomen hier op het perceel hadden we een hoge opbrengst van fruit, waar we soms geen raad mee wisten. Met deze nieuwe plannen wel.” En dat educatieve aspect, het geven van workshops, dat ligt de tot docent opgeleide Kelly van Grinsven wel. Haar moeder gaat ze ook verzorgen, de hele familie doet mee.

Zelf plukken

Belangstellenden kunnen straks niet alleen workshops volgen, maar bijvoorbeeld ook zelf, al dan niet met de kinderen, appels en peren in de grote tuin en boomgaard plukken. ,,Eigenlijk willen we mensen het hele proces van vrucht tot eindproduct bijbrengen en zelf laten ervaren.”

En ze willen natuurlijk de cider die ze gaan maken, aan de man brengen. ,,We hebben al een merknaam hiervoor bedacht, Heart & soul. Want we zijn een familiebedrijf in hart en nieren en willen het drankje met hart en ziel produceren.” Over enkele jaren moet het bedrijf echt op stoom zijn.

Bron: © Brabants Dagblad 21 april 2024

logo zijtaart.nl