F-16's van de vliegbasis Volkel oefenen komende twee weken luchtgevechten boven Brabant en de Noordzee

F-16's van de vliegbasis Volkel oefenen komende twee weken luchtgevechten boven Brabant en de Noordzee

F-16's van de vliegbasis Volkel oefenen komende twee weken luchtgevechten boven Brabant en de Noordzee. Dat gebeurt volgens het persbericht van Defensie hoog in de lucht-  tussen de 2 en 22 kilometer hoogte - maar kan op de grond voor extra lawaai zorgen.  

De oefeningen staan gepland van maandag 9 tot en met vrijdag 22 mei. De luchtgevechten, zogeheten Basic Fighter Manoeuvres (BFM), zijn in principe boven de Noordzee in speciaal daarvoor aangewezen gebieden. Voor deze twee weken zijn tankvliegtuigen aangevraagd die de  F-16’s opwachten boven de Noordzee zodat ze voor, tijdens en na hun oefeningen kunnen bijtanken. 

Ook boven Brabant 

Op enkele dagen is er volgens de Luchtmacht echter geen tankercapaciteit beschikbaar en zullen de F-16's noodgedwongen vliegen in daarvoor aangewezen militair oefengebied boven Brabant en de vliegbasis Volkel. Hoog in de lucht kan dan een rommelend geluid hoorbaar zijn. De Volkelse F-16’s vertrekken drie keer per dag voor hun BFM-missies. 

Bij deze luchtgevechten wordt volgens Defensie het uiterste gevraagd van de F-16‘s en de vliegers. Er worden zeer korte bochten gedraaid waardoor er veel kinetische energie en G-krachten op mens en machine staan. Om die reden gaan de F-16's zo licht mogelijk de lucht in, dus zonder de twee externe brandstoftanks die normaliter onder een kist hangen. Maar daarom ook moeten de vliegtuigen boven de Noordzee tanken. 

Bron: © Defensie 6 mei 2022

2022 05 06 F 16s Volkel oefenen luchtgevechten boven Brabant

logo zijtaart.nl