Extra aandacht voor mensen met dementie op Wereld Alzheimer Dag

Extra aandacht voor mensen met dementie op Wereld Alzheimer Dag

Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema Samen aan tafel’. Rondom deze dag vraagt de DementieVriendelijke Gemeente Meierijstad extra aandacht voor dementie. Zij organiseren deze week mooie activiteiten om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie.

Maandag 18 september komt Teun Toebes naar theater De Blauwe Kei in Veghel. Deze jonge student die woont in een verpleeghuis wil graag een betere wereld creëren voor mensen met dementie, door van ieder verpleeghuis een verpleegThuis te maken. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes neemt hij het publiek op een bevlogen manier mee in een wereld die zij dachten te kennen, maar nooit eerder zo zagen.

Dinsdag 19 september vindt om 19.30 uur het maandelijkse Alzheimercafé plaats in het PieterBrueghelHuis in Veghel met dit keer als thema “verandering in relaties bij dementie”. Hoe houd je de relatie liefdevol?

Donderdag 21 september gaan bewoners, buurtbewoners en geïnteresseerden tussen 18.30-20.00 uur bij de Watersteeg in Veghel “samen aan tafel” met gezellig vertier van straatartiesten én dan zullen de taarten/cake genuttigd worden die ‘s-ochtends gebakken zijn door de bewoners.

Ook in Erp gaan ze op Wereld Alzheimer Dag samen op pad. Om 17.45 uur is het verzamelen bij Simeonshof en vervolgens wordt er gewandeld naar Ter Aa om aan tafel te gaan voor een kopje koffie/ thee met iets lekkers. Dit alles onder het genot van een muziekje.

Op vrijdag 22 september wordt in de dementheek Veghel de Dementiewijzer Meierijstad officieel overhandigd aan wethouder Rik Compagne.

Tot slot wordt er in Schijndel op 26 september in ’t Spectrum om 19.30 uur een eerste Café ‘Vergeet me Niet’ georganiseerd. Een verhalenbijeenkomst over de ontwikkeling van de hersenen en wat er gebeurt wanneer je wordt getroffen door dementie. Tijdens deze avond zal op een interactieve wijze over de basiskennis van dementie worden gesproken.

In Verzorgingshuis Odendael in Sint-Oedenrodeis de hele week een fototentoonstelling te zien over dementie. Deze fotoreportage laat zien waar mensen met dementie echt gelukkig van worden, en staat stil bij het feit dat wanneer je dementie hebt, je nog steeds graag mee wilt blijven doen en deel wilt en kunt uitmaken van de maatschappij. En dat is waar de dementievriendelijke gemeente Meierijstad voor staat, dat iedereen kan blijven meedoen en erbij hoort.

Door aandacht te vragen voor dementie willen zij meer bewustwording en begrip creëren, dat mensen omzien naar elkaar en dat mensen met dementie mee mogen blijven doen. Niet alleen op 21 september, maar het hele jaar door.

logo zijtaart.nl