Eigen inwoners krijgen voorrang bij nieuwe koopwoningen

Eigen inwoners krijgen voorrang bij nieuwe koopwoningen

Het kabinet wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen eigen inwoners voorrang te geven bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Onder de wijziging van de Huisvestingswet, die momenteel ter consultatie voorligt, moeten gemeenten 30 procent van hun nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro kunnen toewijzen aan eigen inwoners. Het gaat dan om mensen met een „economische of maatschappelijke binding” met de gemeente.

Het instellen van een voorrangsregeling is altijd omstreden geweest, omdat het ingaat tegen het grondrecht op vrije vestiging. Momenteel kunnen alleen gemeenten op de Waddeneilanden kopers van buiten uitsluiten en moeten andere gemeenten zwaarwegende redenen hebben om het recht op vrije vestiging via toewijzingsregels in te perken.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) noemde het eerder „een knelpunt” dat gemeenten geen voorrang kunnen geven aan eigen inwoners. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten het recht op vrije vestiging niet in het geding is. In de toelichting bij het wetsvoorstel wordt een beroep gedaan op het algemeen belang om de schaarste aan woonruimte tegen te gaan. Beroepsgroepen met een „vitaal belang voor de lokale en regionale samenleving” krijgen in het wetsvoorstel voorrang. Daarnaast kunnen gemeenten nadere voorwaarden voor doelgroepen opstellen.

 

Lokale binding

Op dit moment mogen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30 procent. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale of lokale binding voorrang gaan geven. Het percentage steeg van 55 procent in 2016 naar 74 procent in 2020, staat in de toelichting.

De wetswijziging is vorige maand in consultatie gegaan. Belanghebbenden kunnen zich er tot januari over uitspreken. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond moet zijn.

Bron: © Brabants Dagblad  en © NRC (gecombineerd door redactie Zijtaart.nl) 3 december 2021

logo zijtaart.nl