Eerste DigiTaalpunt Meierijstad geopend

Eerste DigiTaalpunt Meierijstad geopend

Wethouder Johan van Gerwen heeft woensdag 1 maart het eerste DigiTaalpunt geopend. Dat gebeurde in Het Medisch Huis aan Leo van der Weijdenstraat 21 in Veghel. Alle inwoners uit Meierijstad kunnen daar voortaan elke woensdag terecht voor gratis informatie en advies over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden zijn basisvaardigheden om mee te kunnen doen in de samenleving. Het lijkt vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is het lastig om de bijsluiter van medicijnen of een brief van de huisarts te lezen. Om (klein)kinderen voor te lezen of een verjaardagskaart te schrijven. Om in de supermarkt wisselgeld na te tellen of een e-mail te versturen.
Medewerkers van de bibliotheek en ONS welzijn zitten elke woensdag van 9.00 tot 12.00 uur klaar om hier hulp bij te bieden.
Wethouder Johan van Gerwen: “Fijn dat er nu een extra punt is, waar inwoners met vragen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden terecht kunnen. Samen met onze partners zijn we steeds op zoek naar passende oplossingen en het aansluiten bij hun behoefte. Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle inwoners in Meierijstad mee kunnen doen.”

Ook hulp bij patiëntenportaal

Medewerkers van Het Medisch Huis zijn op de hoogte van de mogelijkheden van het DigiTaalpunt en kunnen patiënten doorverwijzen. Kim Tenniglo is praktijkmanager van de huisartsenpraktijk in het Medisch Huis: "Wij zien met regelmaat dat patiënten moeite hebben met ons online patiëntenportaal, omdat zij werken met de computer lastig vinden. We helpen waar kan, maar het is fijn dat er op dit vlak ondersteuning gegeven kan worden door het DigiTaalpunt."
Diana van Rossum is sinds een half jaar Taalnetwerk coördinator voor de gemeente Meierijstad en aanjager van het initiatief: “Door als Taalnetwerk en Het Medisch huis samen te werken, kunnen mensen sneller en op maat geholpen worden. Je hoeft het niet altijd alleen te doen. Als je het moeilijk vindt om een formulier in te vullen of een brief te lezen, kun je daar direct hulp bij krijgen. En wil je meer ondersteuning, kunnen we op dat moment samen kijken naar de mogelijkheden," legt Van Rossum uit.

DigiTaalhuis

In Meierijstad is een DigiTaalhuis gevestigd in de bibliotheek van Veghel. Inwoners van Schijndel en Sint-Oedenrode kunnen terecht in ’t Spectrum (Schijndel) of in de bibliotheek. Daar worden gratis cursussen gegeven. Er is een lees- en schrijfkring, taalcafé, een cursus computer of omgaan met de smartphone. Ook heeft de bibliotheek een Informatiepunt Digitale overheid. Mensen kunnen daar vragen stellen over bijvoorbeeld DigiD of het aanvragen van toeslagen.
Van Rossum: "Hoewel bij de bibliotheek iedereen van harte welkom is, merken we dat we niet iedereen bereiken. Soms hoor ik dat mensen denken dat ze lid moeten zijn van de bibliotheek. Maar dat is voor het aanbod van het DigiTaalhuis of Informatiepunt Digitale overheid niet het geval. Daar mag iedereen gebruik van maken. Daarom ben ik blij met de opening van het DigiTaalpunt in het Medisch Huis. Het is belangrijk dat inwoners van Meierijstad op meerdere plekken terecht kunnen."

Een vraag stellen of advies nodig?

Elke woensdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur is het DigiTaalpunt in Het Medisch Huis geopend. Het is te vinden direct rechts in de apotheek. Of kom tijdens de openingstijden naar de bibliotheek aan Markt 1 in Veghel. Voor meer informatie: nobb.nl/leren

Bron: © Gemeente Meierijstad 1 maart 2023

2023 03 01 Eerste DigiTaalpunt Meierijstad geopend in Het Medisch Huis 

logo zijtaart.nl