Een uurtje extra slapen: de wintertijd gaat weer in

Een uurtje extra slapen: de wintertijd gaat weer in

Ieder half jaar wordt de klok een uur vooruit of achteruit gezet. De wintertijd gaat in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober in. De klok wordt dan een uur achteruit gezet, waardoor het ‘s avonds eerder donker wordt. Om 03.00 uur wordt de klok een uur verzet, naar 02.00 uur. 

Door de wintertijd is het in de ochtend eerder licht en in de avond eerder donker. Zo zullen we morgen merken dat het om 17.00 uur al langzaam donker wordt.  Het verzetten van de klok is ooit bedacht om meer gebruik te kunnen maken van het daglicht. Op deze manier zou er energie kunnen worden bespaard, was de gedachte. Toch wordt dat al langer in twijfel getrokken en zijn er ook mensen die beweren last te hebben van het verzetten van de klok. Zij geven aan dat het hun biologisch ritme zou verstoren.

Afschaffen

De afgelopen jaren is er regelmatig gesproken over het stoppen van het verzetten van de klok ieder half jaar. En voorlopig zonder resultaat. In 2019 bedacht de Europese Unie een plan om voorgoed een einde te maken aan het verzetten van de klok. Nadat in 2018 4,6 miljoen Europese inwoners hun mening hadden gegeven over de kwestie, was het antwoord vrij duidelijk. 84 procent van de mensen wilde dat het verzetten van de klok zou stoppen. Mensen gaven aan slaapproblemen te ervaren wanneer de klok werd verzet. 

Het Europees Parlement ging in 2019 akkoord met het voorstel om het verzetten van de klok te stoppen. Maar, als we ermee stoppen, wat is dan beter: winter of zomertijd? Sinds 2019 ligt het min of meer stil. De nationale regeringen konden het onderling niet eens worden of het nou standaard zomer- of wintertijd moest worden. En dus verzetten we dit jaar opnieuw de klok. Wanneer er een definitief besluit wordt genomen is nog niet bekend.

Standaardtijd

In Nederland kennen we sinds 1916 de zomertijd, al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs een periode geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. In het laatste weekend van maart gaat de zomertijd weer in.

Bron: © redactie Zijtaart.nl

logo zijtaart.nl