Drie theatervoorstellingen voor 250 mantelzorgers uit Meierijstad

Drie theatervoorstellingen voor 250 mantelzorgers uit Meierijstad

Ongeveer 250 mantelzorgers uit de gemeente Meierijstad worden in oktober getrakteerd op een theatervoorstelling in Veghel, Sint-Oedenrode of in Schijndel. De voorstellingen in De Blauwe Kei, Het Spectrum en Mariëndael maken deel uit van een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar de (toekomst) van de mantelzorg in de gemeente.
Het onderzoek gaat eind deze maand van start. Het wordt ondersteund door Welzijn De Meierij, Ons Welzijn, de gemeente Meierijstad en Senior-Rooi in Sint-Oedenrode dat het initiatief heeft genomen. Het onderzoek wordt begeleid door Universiteit Brussel.
 

'Herkenbare problemen'

,,Er komen tijdens de theatervoorstellingen herkenbare problemen rondom mantelzorg aan de orde. Na afloop gaan de bezoekers met elkaar en met ons in gesprek. We willen bijvoorbeeld weten waar mantelzorgers vandaag de dag tegenaan lopen”, zegt initiatiefnemer Peter Verbraak die tevens voorzitter is van Senior-Rooi.

Mantelzorg is zeker in deze tijd een steeds actueler thema. ,,Het gaat zeker niet alleen om de echtgenoot op leeftijd die voor haar of zijn partner moet zorgen”, legt Verbraak uit. ,,Er speelt meer. Pas heb ik nog met enkele werkgevers van bedrijven gesproken. Die zijn best benauwd, want als er bijvoorbeeld veel kassières zeggen: ‘Ik stop met werken omdat ik voor mijn moeder moet zorgen’, of er is geen thuiszorg meer, dan hebben we een pittig probleem dat iedereen aangaat. Mantelzorgers krijgen het steeds zwaarder. Als kinderen aangeven dat ze meer voor hun ouders willen zorgen gaat de maatschappij piepen; komen er nog meer vacatures.”


Wetenschappelijke vragen

De wetenschappelijke vragen die uit de gesprekken volgen worden eind dit jaar gesteld aan zoveel mogelijk mantelzorgers in Meierijstad. ,,Dit is het eerste uitgebreide onderzoek dat uitgaat van de mantelzorger zelf. Mantelzorgers kunnen en gaan zelf uitleggen wat ze nodig hebben”, aldus Verbraak. ,,In Dongen is er bijvoorbeeld een experiment waarbij je als mantelzorger de hele papierwinkel niet meer hoeft te doen. Dat zorgt voor meer adem bij mantelzorger.” ,,Het onderzoek levert naar schatting eind 2023/begin 2024 iets op”, vervolgt Verbraak. ,,Op welke manier is de mantelzorger straks beter geholpen? We willen dat de eindresultaten begin volgend jaar in alle geledingen worden besproken. Dat er met de uitkomst daadwerkelijk iets gebeurt. Het gaat om een burgerinitiatief. Er moet iets uitkomen. Daar doe ik het voor.”

 

Eerste gespreksronde

Het onderzoek behelst eind 2023 dus ook een uitbreide enquête onder mantelzorgers in de gemeente, maar begint binnenkort al bescheiden. De organisatie zoekt voor de eerste gespreksronde van eind augustus/begin september nog enkele vrijwillige jonge mantelzorgers die in drie (focus)groepen van zo’n tien personen een eerste aanzet voor het mantelzorg-onderzoek gaan geven. Mensen vanaf 24 jaar die dat willen kunnen zich aanmelden: .
 

Bron: © Omroep Meierij  15 augustus 2023

Afgelopen zondag gaf Peter Verbraak uitleg over het onderzoek in ons radioprogramma de 55Plusshow. Hieronder de opname.

 

logo zijtaart.nl