Doorstart plannen Rembrandtlaan Veghel: schop moet in 2025 grond in

Doorstart plannen Rembrandtlaan Veghel: schop moet in 2025 grond in

In 2025 moet de schop de grond in voor de herinrichting van de Veghelse Rembrandtlaan en de bouw van zo’n 200 woningen. Daarmee laat Meierijstad eindelijk weer van zich horen. Nadat de Raad van State het bestemmingsplan in 2018 vernietigde, bleef het lang stil vanuit de gemeente. Tot nu dus. De ideeën zijn in de tussentijd nauwelijks veranderd.

Voorloper gemeente Veghel maakte in 2014 een deal met Heijmans over de bouw van 224 woningen, waarbij de Rembrandtlaan wordt verbreed en vanaf de N279 een aansluiting krijgt in de vorm van een zogeheten ‘korte haak’, een scherpe bocht. Omwonenden waren echter bang voor verkeersproblemen, geluidshinder en een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Zij stapten naar de rechter en de Raad van State tikte de gemeente Meierijstad in juni 2018 fors op de vingers en vernietigde het bestemmingsplan. Volgens de Raad van State gaf de gemeente onder meer een verkeerde voorstelling van de verkeersaantallen rond en op de Rembrandtlaan.

Doorstart

Nu komt er, na drie jaar stilte, weer schot in de zaak. Met een brief is de raad onlangs op de hoogte gesteld van de vorderingen. Wethouder Jan Goijaarts licht toe dat er niemand bij gebaat is  ‘dat het veel langer duurt’. ,,Dan gaat het om de wegen, maar zeker ook om de woningen. Zeker deze aantallen woningen zijn nu zeer gewenst en Heijmans wil graag verder. We hebben elkaar dus weer eens opgezocht. Het wachten is nu op het zogenoemde Provinciaal Inpassingsplan, voor we echt verder kunnen, maar we kunnen wel alvast voorwerk doen. De uitgangspunten blijven hetzelfde, dus met die haak naar de Dubbelen en circa tweehonderd woningen.”  

Bouwbedrijf Heijmans zou vanwege de vertraging een schadevergoeding kunnen claimen bij de gemeente, maar dat doen ze niet, aldus Goijaarts. ,,De grondprijzen zijn in drie jaar gestegen. Dat weegt tegen elkaar op, dus we gaan op basis van het eerdere contract verder. Het zou wel kunnen dat de aantallen woningen nog iets veranderen.”

Ruim 20 jaar na de eerste plannen2021 10 01 Actievoerders tegen de plannen Rembrandtlaan Veghel

Komende maanden wordt een projectteam samengesteld en een projectplan opgesteld. 2022 wordt gebruikt voor voorbereiding en onderzoek. Zo moet het verkeersonderzoek helemaal opnieuw gedaan worden. Wethouder Goijaarts:  ,,De rechter oordeelde dat het verkeerde systeem was gebruikt bij de verkeerstellingen. Deze keer gebruiken we hetzelfde systeem als dat bij de N279 is gebuikt.”

Het duurt overigens nog wel even voordat de eerste schop de grond in gaat. Planning is nu dat in 2023 het nieuwe bestemmingsplan wordt opgesteld. Vervolgens worden alle vervolgprocedures doorlopen, waarna, als  er deze keer niet al te veel weerstand is, het werk in 2025 en 2026 uitgevoerd kan worden: de aanpassing van de Rembrandtlaan, de verbindingsweg én de nieuwe woningen.  Dat zou ruim 20 jaar na de eerste plannen zijn.

Bron: Brabants Dagblad 1 oktober 2021

logo zijtaart.nl