De Zonnebloem Veghel, Eerde, Zijtaart, Mariaheide viert feest

De Zonnebloem Veghel, Eerde, Zijtaart, Mariaheide viert feest

Twee jaar na de officiële datum vieren vrijwilligers en gasten van De Zonnebloem dan eindelijk hun gouden jubileumfeest. De afdeling Veghel, Eerde, Mariaheide, Zijtaart bestaat in 2022 weliswaar 52 jaar maar gaat zaterdag 1 oktober 2 jaar terug in de tijd om het gouden jubileum groots te vieren. Vanwege de coronapandemie kon dat feest in 2020 niet doorgaan.
 
Met een fototocht door het centrum van Veghel, gevolgd door een lunch in wijkgebouw de Zeven Eiken zet de Jubileumfeestcommissie op zaterdag 1 oktober eerst haar 60 vrijwilligers in het zonnetje. Die gaan daarna op pad om de 170 gasten op te halen om samen het feest voort te zetten. In het Dorpshuis in Zijtaart gaan ze met elkaar aan de slag tijdens de Zonnebloemquiz. Daar wacht hen ook een optreden van zangeres Pearl. Een heerlijk buffet is het sluitstuk van de viering.

 

Veel activiteiten

‘Er kan zoveel meer dan je denkt’, is de slogan van De Zonnebloem. Een charitatieve instelling die draait om mensen met een lichamelijke beperking. Geen enkele handicap hoeft echter een belemmering te zijn. “Aandacht voor de mens staat bij De Zonnebloem hoog in het vaandel. Daar is alles op gericht”, legt Gijs van den Bogert uit. Hij is 10 jaar lid, zit al 9 jaar in het bestuur en combineert momenteel de functies van voorzitter en penningmeester. “Er gebeurt veel binnen de vereniging”, legt Gijs uit en hij somt op: “Vrijwilligers bezoeken om de paar weken hun gasten en kijken hoe het met hen gaat. Onder hen zitten mensen die niet of nauwelijks bezoek krijgen. Onze activiteitencommissie organiseert regelmatig een bingo, muziekmiddagen- en avonden, een picknick, en film”. Er zijn bijeenkomsten tijdens de Sinterklaasperiode en tegenwoordig hebben we geen Kerst- maar een Nieuwjaarsviering”.

 

Zonneritjes

Ook zijn er zogenaamde Zonneritjes. Vrijwilligers halen met hun auto enkele gasten op en rijden met hen rondjes door de omgeving of door nieuwe wijken. Zoals Veghels Buiten waar onze gasten wel over hoorden maar nog nooit zijn geweest. Dan drinken ze ergens een kop koffie met hen. De mensen zijn er weer even uit geweest. Zo eenvoudig kan het zijn.

 

Snikkend afscheid

Maar er zijn ook activiteiten die wat langer duren. Zo ging men vorige week nog met 16 gasten op vakantie naar Landgoed De Biestheuvel. Een groepsaccommodatie in Hoogeloon die helemaal is ingesteld op mensen met een beperking. Mede dankzij de 15 vrijwilligers en verzorgers als begeleiding hadden zij een fijne week. Het ontbrak hen aan niets. “’s-Maandags komen de gasten als vreemden bij elkaar en vrijdags nemen ze snikkend afscheid. En gaan sommigen weer de eenzaamheid in”, zegt Mieke, de vrouw van Gijs. Net als haar man is ook zij nauw betrokken bij de Zonnebloemafdeling. Ze regelt onder andere de vakanties. Nummer 5 is inmiddels geboekt. De reis gaat volgend jaar naar Elsloo in Friesland.

 

Actieve Jongerenclub

Voor al deze lokale activiteiten kan de Zonnebloem nog altijd veel vrijwilligers gebruiken. Dat geldt ook voor de Jongerenclub met gasten tot de leeftijd van circa 40 jaar. Enkele keren per jaar komen zij bij elkaar, maar hebben wel een eigen agenda. De jongeren beslissen zelf wat ze ondernemen. En als het aan hen ligt mogen ook jongeren van buiten de regio zich bij hen aansluiten.
 
Wie interesse heeft om gast/deelnemer te worden kan hier contact opnemen, wilt u vrijwilliger worden kan dat hier. Alle informatie vind u op de website van de Zonnebloem.
De Zonnebloem ....................... er kan zoveel meer dan je denkt !
 
logo zijtaart.nl