De wijkagent over bankpasfraude

De wijkagent over bankpasfraude

Enige tijd geleden heb ik in mijn artikel al de nodige aandacht besteed aan bankpasfraude. De zogenaamde ‘babbeltruc”. Er wordt aangebeld, iemand van de bank, althans dat zegt de persoon. Je vertrouwt het, want je bent al eerder gebeld door een “medewerker” van de bank. Men overtuigd jou door aan te geven de pas mee te nemen en dat er een nieuwe pas wordt opgestuurd. Even later is er een paar duizend euro van jouw rekening afgeschreven. Een truc die vaak wordt toegepast.

Recent nog een incident dat een mevrouw thuis werd gebeld door een zogenaamde medewerker dat er geld van haar rekening zou worden afgeschreven. Er werd verteld dat de bankrekening zou worden geblokkeerd en dat zij een nieuwe pas zou krijgen. Men gaf via de telefoon een code door, waarna een medewerker aan de deur zou komen en de code zou noemen. Mevrouw gaf ook haar pincode door. Mevrouw gaf haar pas af en korte tijd erna werd zij voor een groot bedrag gedupeerd en werd bij een geldautomaat haar rekening geplunderd.

Een aantal tips om niet te vergeten:

  • Wees alert,
  • Een bank zal nooit bij jou thuiskomen om bankzaken te regelen als je daar zelf niet om gevraagd hebt,
  • Bank vraagt nooit aan de deur/telefonisch om bankgegevens/inlogapparaat af te geven,
  • Bank vraagt nooit de pincode, ook niet via internet.

Kan niet genoeg aandacht aan worden besteed. Veelal ouderen zijn het slachtoffer van deze criminaliteit. Zeg het voort, beter voorkomen dan genezen. Mochten er naar aanleiding bovenstaande vragen zijn benader mij.

Afgelopen weken de nodige aandacht besteed aan de alom bekende sluiproute, van de Sluishoek Veghel naar de Erpse brug. Dit betreft de weg langs het kanaal wat alleen bestemd is voor bestemmingsverkeer. Blijkt met name in de ochtend en late middag veel verkeer deze route te gebruiken, wat gevaarlijke situaties opleveren voor het overige verkeer. Eerst zijn er waarschuwingen gegeven en uiteindelijk is er een aantal keren gehandhaafd met tientallen bekeuringen tot gevolg.

Heeft u, al dan niet n.a.v. berichten, informatie die voor de politie van belang kan zijn, neemt u dan s.v.p. contact op via telefoonnummer 0900-8844. In spoedgevallen kunt u bellen met 112. Ook anoniem kunt u informatie doorgeven. Belt u daarvoor met nummer 0800-7000.

U kunt mij persoonlijk bereiken via mijn emailadres.

Mike Mengerink

Wijkagent Zijtaart Mike Mengerink

logo zijtaart.nl