De gevaren van cybercrime: politie en gemeente zetten escaperoom bus in

De gevaren van cybercrime: politie en gemeente zetten escaperoom bus in

“Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 in bitcoins of ik zet alle foto’s online...” Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL die van 28 maart tot en met 6 april op verschillende plekken wordt ingezet in de gemeente Meierijstad. 

De escaperoom bus wordt ingezet bij jongerencentra, bij scholen voor de leerlingen zelf, en in de verschillende centra. In de bus krijgen jongeren tussen de 13 - 25 jaar (in groepjes van maximaal vier jongeren) twintig minuten de tijd om vier opdrachten te doen. Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat de foto’s van Marije online komen.

De kracht van het spel zit in het gesprek na afloop. Dan gaan politieagenten, jongerenwerkers en boa’s in gesprek met de jongeren over de gevaren. Over de bedreigingen en afpersingen die hier uit voort vloeien, de schaamte en wat je kan doen als je toch slachtoffer bent geworden. 

Wil jij meedoen aan het spel en voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt? Kom dan naar de escaperoom bus.

De bus is voor iedereen gratis en op de volgende tijdstippen te vinden in de gemeente:     

Bron: © Gemeente Meierijstad 24 maart 2023

logo zijtaart.nl