De Bende van Seitert bouwt een imposante carnavalswagen

De Bende van Seitert bouwt een imposante carnavalswagen

Er worden steeds minder praalwagens gebouwd tijdens carnaval. In veel gevallen komt dat door een gebrek aan bouwloodsen of omdat er simpelweg geen animo meer voor is. In Zijtaart gaat deze trend niet op. In een leegstaande loods zijn 35 jongeren uit de regio namelijk bezig met het bouwen van een carnavalswagen. De Bende van Seitert, zoals de vriendengroep zich sinds 2014 noemt, bouwt in tegenstelling tot veel andere jongeren geen zuipwagen maar een mooie praalwagen. “We willen het publiek echt wat laten zien”, vertellen ze.

Tien jaar geleden werd De Bende van Seitert opgericht. Inmiddels bestaat de vriendengroep uit jongens en meisjes in de leeftijdscategorie van 16 tot 19 jaar. “We zijn met ongeveer 35 personen”, vertelt Tygo Rooijakkers, één van de drijvende krachten achter de Bende van Seitert. Samen met zijn trouwe kameraden Sten Kemper, Alwin Broens, Rob Meulendijks, Koen Gloudemans en Guul van den Berkmortel brengt hij veel uren door in de frisse loods.

Kant-en-klare wagen

Steeds meer jongeren in Noord-Brabant kiezen ervoor om een kant-en-klare wagen te kopen of om helemaal niet meer mee te doen aan carnavalsoptochten. Hoe anders is dat hier in Zijtaart. De eerste contouren van een mooie en vooral grote carnavalswagen zijn al zichtbaar. Tygo vervolgt: “Het gevaarte wordt zes meter hoog en twaalf meter lang. Op carnavalsdinsdag rijden we mee met de optocht in Eerde. Er ligt al een complete routebeschrijving hoe we daar moeten komen, want onze wagen past niet onder het viaduct”, vertelt hij met enige trots in zijn stem.

De Bende van Seitert werd in 2014 speciaal voor carnaval opgericht door een paar Zijtaartse vrienden. Bijna tien jaar later is de groep uitgegroeid tot een vriendengroep van 35 personen. Deze jongeren tussen de 16 en 19 jaar komen niet meer allemaal uit Zijtaart, maar uit verschillende Meierijstadse dorpen. De naam heeft inmiddels een driedelige betekenis. Bende als in vriendengroep, Bende als in ‘kom je uit Seitert?’ wat dus niet voor iedereen geldt en Bende als in een grote rommelige groep.

Spannend

De Bende van Seitert bouwde in 2014 haar eerste carnavalswagen. Verschillende keren deden ze mee aan carnavalsoptochten. De laatste jaren kwam, mede door corona en een gebrek aan animo, de klad erin. Dit jaar is alles anders. Het enthousiasme straalt er bij het zestal vanaf. Koen: “Het was wel even lastig om een trailer en een bouwloods te vinden. De wagen hebben we uiteindelijk na een oproep op Marktplaats op kunnen halen ergens in Limburg. Het vinden van een plek om te bouwen was spannend, want bij de eerste vier adressen werden we afgewezen. Veel mensen gebruiken leegstaande loodsen voor het opslaan van bijvoorbeeld caravans en campers. Bij onze vijfde poging was het raak. We zijn daar echt heel blij mee, want anders was het hele feest niet doorgegaan.”

Financieel hebben de mannen het goed voor elkaar. In het begin hebben ze allemaal vijftig euro gelapt. Daarnaast werd er een mooi bedrag opgehaald tijdens een sponsormiddag waarbij alle ouders van de leden van de Bende van Seitert waren uitgenodigd. Verder hebben ze onder andere oud ijzer gekregen, staal van Van Berkel Groep en van Talvi Mediacentrum ontvingen ze duizenden oude kranten. “We zijn dus eigenlijk secundair bezig. Oude of afkeurde materialen krijgen hier een tweede leven”, zegt Tygo.

Samen

Voor de goedlachse Alwin is het sociale component het allerbelangrijkste. “Het is hartstikke leuk om dit allemaal samen met je vrienden te doen. We komen hier met z’n allen samen en uiteindelijk bouwen we iets waar we allemaal trots op zijn.” Zijn vrienden knikken instemmend. Sten: “Iedere avond is er wel iemand. Op zondag is het vaak het drukst. Dan eten we samen en drinken we een biertje.”In tegenstelling tot veel andere jeugdige carnavalsgroepen lopen er tijdens carnaval vermoedelijk geen onbekende mensen mee. “Mensen kunnen geen bandje kopen en dan met ons mee. Dat past niet bij de Bende van Seitert. Iedereen kent elkaar en dat willen we zo houden”, legt Sten uit. 

Holbewoner

Het thema van de praalwagen is ‘Holbewoner’. Tygo, Sten, Alwin, Rob, Koen en Guul willen verder nog niks prijsgeven. “Het wordt een mooie carnavalswagen met een draaiende pop voorop. Als je het eindresultaat wil zien dan moet je mooi naar Zijtaart, Veghel, Erp of Eerde komen. Daar rijden we mee tijdens de optocht. We gaan er een onvergetelijke carnaval van maken”, besluit het zestal.

De ontwikkelingen rondom de carnavalswagen van De Bende van Seitert is te volgen via Instagram. De leden zijn nog op zoek naar wit printpapier, een aggregaat en verf.

Bron: © Stadskrant Veghel 4 januari 2024

2024 01 04 Bende van Seitert bouwt een imposante carnavalswagen

 

logo zijtaart.nl