Corona herhaalprik voor iedereen die wil in Meierijstad

Corona herhaalprik voor iedereen die wil in Meierijstad

Vanaf deze week kan iedereen jonger dan zestig jaar in Meierijstad een herhaalprik tegen corona halen. De volgorde gaat op leeftijd en wordt bekend gemaakt via gewone en sociale media. Naar verwachting zal iedereen die een herhaalprik wil binnen vier weken aan de beurt komen. Er kunnen 7,5 duizend prikken per week gezet worden.

Ruim 27.000 inwoners uit de regio gingen de grote massa van nu al voor op de GGD-priklocatie aan De Amert in Veghel. Dat waren mensen boven de zestig jaar, zorgpersoneel en kwetsbare mensen die ook de jaarlijkse griepprik krijgen. “De vaccinatiebereidheid in onze regio is groot tot nu toe”, vertelt Brigitta Wolvers, projectleider corona van GGD Hart voor Brabant. We zitten landelijk in de top van alle GGD’s.

Oppepper
De herhaalprik is een oppepper voor het afweersysteem en is speciaal gericht op de omikron-variant van het coronavirus. Volgens de GGD beschermt de prik tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Mensen kunnen hun herhaalprik halen drie maanden na de laatste coronaprik of drie maanden na de laatste besmetting. Je moet voor de herhaalprik wel eerst de basisserie hebben afgerond.

Geen uitnodiging
Inwoners van Meierijstad die een herhaalprik willen halen, krijgen geen uitnodiging in de bus zoals bij vorige vaccinatieronden. Er is nu gekozen om de groep gezonde mensen op te roepen via gewone of sociale media. Iedereen moet dus zelf in de gaten houden wanneer hij of zij aan de beurt is. De volgorde wordt wel bepaald door leeftijd. Dus eerst de ouderen met geboortejaar 1962, aflopend naar jongeren die in 2010 zijn geboren. Als je aan de beurt bent kun je digitaal een afspraak maken op planjeprik.nl.

Niet iedereen wil prik
Het animo onder gezonde mensen om een prik te halen lijkt soms afgenomen ten opzichte van vorige vaccinatieronden. Verpleegkundige Angela die prikt op de GGD-locatie aan de Amert herkent dat. “Zeker, ik merk dat mensen minder gemotiveerd zijn voor een prik of zelfs tegen zijn. Ik heb vooral moeite met mensen die in de zorg werken en zich niet willen laten vaccineren. Dan denk ik, je werkt met kwetsbare mensen en dat geeft toch een bepaalde verantwoordelijkheid.”

Projectleider corona Brigitta Wolvers: “Wij dragen als GGD uit dat iedereen vrij is om een vaccinatie te halen. Maar ja, heel eerlijk, als we alles open willen houden en we willen het leven blijven leiden dat we leiden, is het wel verstandig om een vaccinatie te halen. Dan ben je in ieder geval goed beschermd tegen de omikron-variant van het coronavirus.”

Regionaal telefoonnummer voor 65-plussers
Het landelijk afsprakennummer is heel druk en ook online een afspraak maken is voor 65-plussers niet altijd gemakkelijk. Daarom heeft de GGD een regionaal telefoonnummer ingezet voor mensen van 65 jaar en ouder die nog niet zijn geprikt. Dat nummer kunnen zij bellen voor het maken van een afspraak. Het nummer is 085-0871334.

Bron: © Omroep Meierij 19 oktober 2022

logo zijtaart.nl