Carnavalsoptochten in Brabant: de meeste gaan niet door, Reigerland nog onzeker

Carnavalsoptochten in Brabant: de meeste gaan niet door, Reigerland nog onzeker

Het zijn spannende weken voor liefhebbers van carnavalsoptochten en de bouwers van carnavalswagens: gaat de optocht in hun stad of dorp door? En in welke vorm? In bijna dertig gemeenten en dus nog veel meer plaatsen en dorpen zijn de carnavalsoptochten inmiddels afgelast. Het is niet verantwoord om in coronatijden een optocht te organiseren, is de meest gehoorde reden. Een veelgehoorde uitspraak: "We begrijpen dat dit voor veel mensen een grote teleurstelling is, maar zien gezien de omstandigheden nu geen andere mogelijkheid dan de optocht af te blazen."

En er is behoefte aan duidelijkheid: er moet gewoon een knoop worden doorgehakt. Het is belangrijk om de bouwclubs, deelnemers, bezoekers, horeca en carnavalsverenigingen duidelijkheid te geven.

2022 01 27 Gaat de carnavalsoptocht in Reigerland door of nietGrote steden

Roosendaal was de eerste gemeente waar de grote optocht werd afgelast. Vanwege de coronamaatregelen is het zo goed als onmogelijk om gezamenlijk een carnavalswagen te bouwen. De afgelastingen van onder meer Breda, Den Bosch, Oss, Helmond en Eindhoven volgden om die reden al snel en ook bij de Kruikenzeikers in Tilburg gaat 'd'n opstoet' niet door. In zo'n zestig  plaatsen in Brabant zijn inmiddels de optochten afgelast. 

Verplaatsen

In een aantal plaatsen is ervoor gekozen om de optocht te verzetten naar een latere datum in het jaar bijvoorbeeld in Made wordt de grote Mayse Optocht verplaatst van eind februari naar 21 mei,. De optocht van Oijen wordt nu gehouden op 28 mei.. Carnavalsvierders in Gilze kunnen op eerste pinksterdag 5 juni hun carnavalskloffie weer uit de kast halen. Ook de grote optocht en ook de meeste andere carnavalsactiviteiten van Boemeldonck (Prinsenbeek) zijn doorgeschoven naar het voorjaar.

Versoepelingen

Ondanks de recente versoepelingen van de corona maatregelen is de beslissing van het afgelasten van de optochten bijna niet meer terug te draaien. Het is nog maar 4 weken tot carnaval en dat is wel heel kort dag voor alle voorbereidingen. Wellicht dat de optocht in een aantal dorpen wel door kan gaan bijvoorbeeld met wagens van vorig jaar. In kleinere plaatsen is de voorbereiding eenvoudiger, kroegen en carnavalsvereniging(en)  kunnen snel schakelen en leden steken massaal samen de handen uit de mouwen om carnaval alsnog "als vanouds" door te laten gaan.

De reigers zijn nog onzeker

Ook in ons eigen Reigerland wordt er alles aan gedaan om carnaval doorgang te laten vinden. Een prinsenonthulling die nog net kon, een “Tour de Reigers” en een digitale pronkzitting, alle mogelijkheden worden aangegrepen om toch het carnavalsgevoel aan te wakkeren. Nu is de grote vraag: gaat de optocht in Zijtaart door? De optochtcommissie heeft afgelopen weken veelvuldig contact gehad met de gemeente en andere verenigingen maar er is nog veel onduidelijkheid en er is ook nog geen vergunning afgegeven. Ondanks dat ze nog geen beslissing kunnen nemen wordt er gedacht in mogelijkheden: denk bijvoorbeeld aan een alternatief als afgelopen corona jaar.  Helaas nog even onzekerheid, maar hopelijk horen we binnenkort meer van CV De Reigers. 

Bron: © Redactie Zijtaart.nl

 

logo zijtaart.nl