Café-Zaal Kleijngeld al jaren een begrip in Zijtaart

Café-Zaal Kleijngeld al jaren een begrip in Zijtaart

Café-Zaal Kleijngeld is een begrip in het pittoreske Zijtaart. Op 1 oktober bestaat de prachtige zaak van Franc en Yvonne Kleijngeld precies 25 jaar. Al reden voor eens uitgebreid terug te blikken en te kijken wat de toekomst Kleijngeld gaat bieden. 'Het contact met de mensen is altijd goed geweest', aldus Franc.

Het is vrijdagmiddag en we hebben afgesproken met Franc in zijn eigen café aan de Pastoor Clercxstraat in Zijtaart. 25 jaar geleden nam hij de zaak, samen met zijn vrouw Yvonne, over. Een horeca-achtergrond had hij, op bijbaantjes in diverse horecagelegenheden na, niet. Yvonne werkte destijds als ziekenverzorgster. 25 jaar Kleijngeld een prestatie op zich. "Geweldig toch. We zijn de inwoners van Zijtaart dankbaar", vertelt Franc. Door de jaren heen hebben beide partijen een goede band met elkaar opgebouwd. "We hebben de gunfactor", denkt Franc. "Het contact met de inwoners van Zijtaart is altijd goed geweest." Er zijn maar weinig activiteiten in Zijtaart waar Kleijngeld niet aan verbonden is. "Door goed te luisteren naar de behoeftes en wensen en die te combineren met de mogelijkheden die wij kunnen bieden. Onze locatie is van en voor de Zijtaartse mensen. Wij denken graag mee dat geldt voor activiteiten, verenigingen of groepen. We proberen een band op te bouwen met onze gasten." Van de fanfare tot de EHBO-cursus. Er gaat geen dag voorbij dat er niemand gebruik maakt van de accommodaties van Kleijngeld.

Cassettebandjes

Toen Franc en Yvonne in 1991 besloten de gok te wagen en Jachtrust (Franc: "Al snel kreeg het in de volksmond de naam 'Bij Kleijngeld' en besloten we de naam te veranderen. In Sint - Oedenrode zat ook al een Jachtrust.") overnamen, zijn ze direct gaan kijken naar de mogelijkheden. Vijf jaar later volgde een ingrijpende verbouwing. "We hebben onze wensen naast de mogelijkheden gelegd en zijn aan de slag gegaan. We hebben alles verbouwd en opnieuw geïsoleerd. Een hele facelift." In 1999 werd de Hooizolder aan het café en de zaal toegevoegd. Franc legt uit waarom: "De zaal is met een capaciteit tot 200 personen ideaal voor grote partijen, maar er was destijds al vraag naar een kleinere ruimte. In de Hooizolder kunnen we 80 mensen kwijt. Beide ruimtes vullen elkaar perfect aan."
De verschillen met vroeger zijn enorm. "De tijden van een abonnement met zes cassettebandjes per maand met nieuwe muziek heb ik ook meegemaakt. Nu komt de jeugd binnen met een telefoon die ze aansluiten op de muziekinstallatie. Dat is een wereld van verschil." De bezoekers zijn misschien wel het minst veranderd van allemaal. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ze uiteraard ook 25 jaar ouder zijn geworden, maar qua gedrag geen bijzondere wijzigingen. "We hebben de jeugd volwassen zien worden. Kinderen zien krijgen die vervolgens hier over de vloer komen. Een hoop kinderen zijn voortgekomen uit de verkeringen die hier zijn ontstaan. Nu staan ze samen in de kroeg", lacht Franc. Toch is dit best bijzonder. Een café waar opa staat te biljarten en kleinzoon aan de toog zit. "Het matcht hier. Niemand vindt dat raar." Vroeger was Kleijngeld het natuurlijke verzamelpunt. Er waren geen WhatsApp groepen of iets dergelijks. "Men kwam naar Kleijngeld om elkaar daar te ontmoeten en vanuit daar werd bepaald wat de plannen waren. Ondanks Whatsapp en Facebook is dat niet anders. Kleijngeld is nog steeds het verzamelpunt van Zijtaart."

Carnavalszaterdag

Talloze hoogtepunten zijn er door de jaren heen gepasseerd. Met een aantal herkenbare en terugkerende evenementen. "Carnavalszaterdag is een begrip in de regio, maar ook de optocht is fantastisch. Verder hebben we zoveel activiteiten en uitjes. Een selectie maken is onmogelijk." Een dieptepunt kan Franc zich eigenlijk niet herinneren. Al was de invoering van het rookverbod en de nieuwe alcoholwet voor jongeren in het begin lastig. "Dat was vooral niet leuk. Een aantal bezoekers waren door de alcoholwet niet meer welkom. Dat is inmiddels bijgetrokken en men is eraan gewend. Verder hebben we sinds twee jaar een rookruimte. Dergelijke beslissingen zijn niet altijd even leuk, maar je blijft er wel creatief door. En je doet er ook niets aan trouwens, dus mopperen heeft weinig zin", relativeert Franc.

Toekomst

Franc en Yvonne zitten na 25 jaar allerminst stil. "Er lopen alweer een aantal nieuwe projecten, zoals de Patatterij. Mensen kunnen telefonisch eten bestellen en dat hier ophalen. Op de site staat ons assortiment. Verder verhuren we steps en tandems. Ideaal voor allerlei uitjes. Van vrijgezellenfeestjes tot teambuildingsdagen. Ook te boeken in combinatie met bijvoorbeeld een barbecue." Kleijngeld verzorgt ook buffetten (uit eigen keuken) op locatie. Franc merkt dat er de laatste tijd steeds vaker feestjes worden georganiseerd. Ook met bijzondere redenen, zoals 12.5 jaar niet getrouwd. "Van een feestje op zijn tijd wordt niemand slechter." Het 25-jarig jubileum wordt gevierd op zaterdagavond en zondagmiddag. Op zaterdag 1 oktober voor genodigden en op zondag 2 oktober tussen 12.00 uur en 17.00 uur voor iedereen die Franc en Yvonne willen feliciteren. "Wij nemen onze rol in het dorpsgebeuren heel serieus. Daar komt de goodwill van de mensen ook vandaan", denkt Franc. "Daarom een receptie waar iedereen wel kom is", besluit hij.

Bron: Stadskrant Veghel 29 september 2016

logo zijtaart.nl