Bouwbedrijf Van Boxmeer bestaat 100 jaar

Bouwbedrijf Van Boxmeer bestaat 100 jaar

Hetzelfde dorp, dezelfde straat, hetzelfde adres, dezelfde klussen en bovenal dezelfde familie. J.H. van Boxmeer bouwt al honderd jaar huizen met vakmanschap.

Hij spreekt er haast liefkozend over. Willy van Boxmeer, directeur en eigenaar van bouwbedrijf J.H. van Boxmeer uit Zijtaart, noemt de huizen die het bedrijf bouwt het liefst ‘paleisjes’. Van Boxmeer bouwt de huizen voor particuliere opdrachtgevers en weet dat die hun nieuwe onderdak ook graag zo zien. „Maar zo willen wij ze ook bouwen. Onze mensen voelen zich echt betrokken bij de bouw. Alsof het hun eigen huis is.” Niet verwonderlijk was er dan ook de ‘lichte teleurstelling bij onze jongens’ – zo drukt Van Boxmeer (54) het lachend uit – toen een opdrachtgever in Eindhoven besloot om zijn nieuwe huis niet zelf te betrekken, maar het al te koop te zetten, nog voor het compleet afgebouwd was. „Dat snappen we natuurlijk, maar heel leuk vinden we dat niet. Zo betrokken zijn we bij onze bouwprojecten, waar we toch gauw een jaar aan werken.” „Volgens mij zijn juist die betrokkenheid en natuurlijk ons vakmanschap de reden dat we al een eeuw bestaan.” J.H. van Boxmeer is een traditioneel bouwbedrijf. Niet alleen omdat het al honderd jaar huizen bouwt voor particuliere opdrachtgevers, zo’n zeven, acht per jaar. Maar vooral ook omdat het bedrijf al honderd jaar in handen is van dezelfde familie en al een eeuw gevestigd is op de huidige plek, de Pastoor Clerxstraat in Zijtaart.

Willy van Boxmeer behoort tot de derde generatie die sinds 1922 het bouwbedrijf leidt. Nu zijn er tien mensen werkzaam bij het bedrijf. „Rondom ons bedrijf is Zijtaart gegroeid en hierdoor zitten we als bouwbedrijf midden in het dorp. Dat is natuurlijk niet de meest geweldige plek, maar daar kunnen onze opdrachtgevers gelukkig doorheen kijken. Want het gaat natuurlijk om de huizen die we neerzetten.” Het bedrijfspand is ingesloten tussen woonhuizen, waar de familie Van Boxmeer tot voor enkele jaren zelf ook nog woonachtig was. Dat gezegd hebbende, komen er bij Willy van Boxmeer de herinneringen op aan zijn jeugd. „Natuurlijk waren we altijd op de werf te vinden. Terug uit school zette ik eerst de fiets tegen de muur om daarna meteen te kijken of er nog een leuk klusje te doen was. Al was het maar spijkers uitzoeken. En als er niks te doen was, dan was het natuurlijk wel een geweldig speelterrein voor ons.”

Traditioneel Bouwbedrijf

In de wijde omgeving van Zijtaart heeft het bouwbedrijf in de afgelopen honderd jaar honderden huizen neergezet. De bedrijfsgeschiedenis leert bijvoorbeeld dat het in de jaren 30 van de vorige eeuw een complete boerderij bouwde voor 4500 gulden. Bouwvakkers werkten toen nog tien uur per dag, zes dagen per week voor ongeveer 40 cent per uur. „De tijden zijn natuurlijk wel veranderd”, aldus Van Boxmeer, die samen met zijn broer Toine sinds 1994 - tot diens jammerlijk overlijden in 2008 - de directie voerde. De bouwsom voor een door Van Boxmeer gebouwd huis bedraagt nu zeker enkele honderdduizenden euro’s en gaat regelmatig richting 1 miljoen euro. Het bouwbedrijf heeft goede en zware tijden gekend. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was er natuurlijk geen materiaal. Maar ook in 1982 – toen door de superhoge hypotheek- rente er vrijwel geen huizen gebouwd werden – had Van Boxmeer het zwaar. Net als in de jaren na de bankencrisis in 2008, toen het bedrijf flink moest inkrimpen.

Schaarste bouwmaterialen

Nu draait het bouwbedrijf lekker, aldus Van Boxmeer. De orderportefeuille is gevuld. Maar het speelveld is ook dynamisch. „Vinden en behouden van goede vaklui is natuurlijk belangrijk. En we weten ook niet of de schaarste aan bouwmaterialen en prijsstijgingen doorzet. En de oorlog in Oekraïne kan er ook toe leiden dat de vraag naar nieuwbouw opdroogt. Het blijft spannend.”

Receptie

Vanmiddag, vrijdag 1 juli, is er van 14.00 tot 17.00u een receptie ter ere van het 100-jarig bestaan. Kom gerust langs om Van Boxmeer te feliciteren met deze mijlpaal.

Bron: © Bouwbedrijf Van Boxmeer 30 juni 2022

2022 07 01 Receptie 100 jaar Bouwbedrijf Van Boxmeer

logo zijtaart.nl