Boomfeestdag in Meierijstad

Boomfeestdag in Meierijstad

De Nationale Boomfeestdag is dit jaar op woensdag 10 november. Zoals ieder jaar worden hier de kinderen van groep 8 van diverse basisscholen hiervoor uitgenodigd. De gemeente Meierijstad organiseert dit jaar samen met IVN Veghel en Sint-Oedenrode, werkgroep ‘t Hurkske en NMC Schijndel op vier locaties plantwerkzaamheden. De locaties zijn: Geerbos in Veghel, ’t Hurkske in Erp, Schoorse Hoefstraat in Sint- Oedenrode en de Beemdstraat in Schijndel (omgeving Heempark).

Het doel is van de jaarlijkse Boomfeestdag is kort en krachtig: Zo zorgt de gemeente ervoor dat kinderen betrokken worden bij het gemeentelijk groen en dat ze de waarde van groen inzien. Het thema van 2021 is Bomen maken Gezond. In een groene omgeving bewegen kinderen meer, ontwikkelen ze betere motorische vaardigheden en laten ze meer divers en creatief spel zien. In vergelijking met een ‘rode’ (stenige) omgeving zorgt het voor minder stress en een hoger psychologisch welbevinden van kinderen. Daarnaast concentreren ze zich beter en voelen ze zich energieker. Kortom, redenen te over om de omgeving van kinderen te vergroenen. Daarom gaat de gemeente Meierijstad nu samen met de kinderen en vrijwilligers bomen, struiken en bosplantsoen planten.
Wethouder Harry van Rooijen: “Vorig jaar kon de Boomfeestdag vanwege corona helaas niet doorgaan, maar gelukkig kunnen we deze leuke en belangrijke traditie dit jaar weer voortzetten sámen met de kinderen. Elke boom, struik of bosplantsoen die een kind dit jaar kan planten op de Boomfeestdag is weer een bijdrage aan het Klimaatakkoord en aan onze gemeentelijke klimaatdoelen en zorgt voor een gezonde en fijne leef- en speelomgeving.”

Soorten bomen, struiken en bosplantsoen
Op de diverse locaties worden in totaal 2200 bomen, struiken en bosplantsoen geplant. Enkele soorten die geplant worden zijn Populieren, Linde, Beuk, Vlier, Hazelaar, Gelderse roos, Kardinaalsmuts, Krent, Vuilboom, Sleedoorn en Veldesdoorn.

Bron: Stadskrant Veghel 7 november 2021

logo zijtaart.nl