Boemelaars vieren fantastische 60ste verjaardag

Boemelaars vieren fantastische 60ste verjaardag

Afgelopen zaterdag was het dan zover: onze feestavond. En wat is dat een feest geworden! Blaosplekkers, Gazzerop, alle gastartiesten, DJ Dick en Ruud én alle vrijwilligers super bedankt! Mede door jullie inzet is het zo’n fantastische avond geworden! Onze Ameezing werd AMAZING!!
We werden ook nog even getest om meteen à vue het nummer “Zoet Zout Zuur” te spelen samen met de prinsen. Wat een mooi cadeau. En als complete Überraschung waren ook onze Duitse vrienden uit Dorsten aanwezig.
 
Wij hebben er van GENOTEN!!! We zullen nog lang nagenieten van ons verjaardagsfeest!
 

De Boemelaars na 60 jaar nog steeds springlevend

Het was stil in de straten van Zijtaart op zaterdag 8 juni. In het plaatselijke dorpshuis daarentegen hing het met de benen buiten als blaaskapel De Boemelaars het 60-jarig bestaan viert. Dat er uitgebreid gefeest gaat worden, is niet onbegrijpelijk. In een tijd dat veel kapellen kampen met het gebrek aan nieuwe aanwas en zelfs besluiten tot opheffing of fuseren, is De Boemelaars springlevend. De kapel telt negentien leden, waarvan de jongste 18 is en de oudste 77 jaar.

Voor de oprichting van De Boemelaars moeten we dus zestig jaar terug, naar 1964. “Twee jaar eerder was carnavalsvereniging De Reigers opgericht en die wilden graag een eigen kapel. De fanfare leverde deze, maar wel met de voorwaarde dat leden ook lid waren van de fanfare. En die regel is tot op de dag van vandaag zo gebleven”, zegt de 68-jarige Hans Habraken, bariton en al 52 jaar lid van De Boemelaars. Die eerste jaren kan hij zich nog goed voor de geest halen. “Veel Egerländer en ouderwetse Tsjechische muziek.” 

“Gelukkig is dat al lang veranderd”, voegt Henri Brugmans (slagwerk, 28 jaar lid) toe. “Vroeger had je als reactie wel eens: ‘pff daar komt weer een kapel aan’. Dat is al lang niet meer, we hebben 600 nummers in ons archief en studeren er elk jaar een stuk of zes nieuwe in. We spelen populaire nummers als Atemlos, Engelbewaarder, Ons moeder zeej nog en een medley van Hermen van Veen. Als wij ons vaste openingsnummer inzetten, weet iedereen: Zijtaart is binnen! Het is altijd feest. We hebben ook een skon gruupke, het is altijd gezellig.” “Je moet ook met de tijd mee, anders haal je de jeugd niet binnen”, vindt Hans Habraken. Dat het De Boemelaars wel lukt, heeft volgens hem ook te maken door het hoge niveau van de Zijtaartse kapel. “De meeste kapellen zijn alleen actief in de carnavalsperiode. Wij repeteren het hele jaar door en dat is te horen aan de kwaliteit. Dat krijgen we ook vaak te horen van andere kapellen.”

Neemt niet weg dat carnaval een drukke tijd is voor De Boemelaars. “Daarnaast zijn we actief op festivals, tijdens optochten, braderieën, op de speciale blaaskapelfiets, noem maar op. Tijdens optredens in Duitsland staat de tent altijd op z’n kop. Daar zijn het enthousiasme en waardering nog groter dan hier”, meent de 47-jarige Brugmans. “Maar ook in Nederland hebben we geweldige evenementen meegemaakt. De sinterklaasintocht in Amsterdam, het Leids Ontzet en als opwarmertje buiten het stadion voor de concerten van de Toppers.” “Hoogtepunt voor mij was het WK voetbal in 2006 in Duitsland. Daar speelden we in de fanzone. Alles was oranje, schitterend weer en iedereen was vrolijk”, herinnert Habraken zich.

Over de toekomst maken beide mannen zich niet druk. “Natuurlijk is er toekomst voor de blaaskapel. Zolang je de jeugd maar enthousiast kunt krijgen. Tot nu toe lukt ons dat.” 

Bron: © Boemelaars 9 juni 2024

logo zijtaart.nl