| NIEUWS

Bezwaren tegen de vier windmolens langs de A50
Twee gezinnen uit Eerde en twee bedrijven uit Veghel uitten deze donderdag hun bezwaren tegen de vier windturbines van Veghel Win(d)t bij de Raad van State in Den Haag. Ze vinden de impact op hun omgeving te groot.
Wat voor hinder verwacht Fluidwell van de windturbines, wil staatsraad Hans Hagen weten. ,,Ik ben blij dat ik dit mag uitleggen", zegt directeur Eric Rath van het Veghelse bedrijf. ,,Ons gebouw heeft over de volle lengte zo'n 90 vierkante meter aan ramen. Dat is juist zo ontworpen om goed daglicht te hebben, onder meer bij het assemblagewerk. Straks komt er om de vier seconde een schaduw over ons heen over de hele lengte van de ruimte.” Het betekent nogal wat, wil hij maar zeggen, voor de 65 medewerkers om de komende 25 jaar te moeten werken met een windturbine op 70 meter afstand. De Raad van State hoorde deze donderdag de bezwaren aan van de bedrijven Fluidwell, die twee van de vier windturbines aan weerszijden naast zich krijgt, en Ocean Outdoor, dat bang is dat zijn grote reclamelichtmast en een autoshowroom niet meer goed zichtbaar zijn door de vier te plaatsen windturbines.
Herrie in de tuin
En dan waren er de bezwaren van twee gezinnen die aan de andere kant van de A50 in Eerde wonen. Zij vrezen grote hinder van de windmolens. Familie Van den Elzen aan de Grootdonkweg krijgt de windmolen straks op 300 meter afstand. Op de gevel is 55 decibel gemeten aan geluid van de snelweg. ,,Met de windmolen zitten we op 60 decibel. Dat valt misschien binnen de norm van 65 decibel die de gemeente acceptabel noemt, maar wij vinden het te veel", zegt Richard van den Elzen. ,,Wij komen in de gevarenzone van een grote machine die geluid gaat produceren. En het is nog zeer onduidelijk hoe dit in de praktijk gaat uitvallen, bijvoorbeeld met het licht dat erop komt.”
Ook familie Van den Elsen die op 800 meter van de laatste windmolen komt te wonen vindt nog te veel onduidelijk. ,,Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen voor de gezondheid behoorlijk kunnen zijn. Welke initiatieven worden er genomen om de pijn te verzachten?", vraagt hun advocaat Robert Wannink zich af.
Uitkering voor gedupeerden
Windpark Veghel Win(d)t), een initiatief van de Veghelse bedrijven FrieslandCampina, Mars, Vanderlande en Kuehne + Nagel, keert omwonenden die binnen de contouren van 800 meter vallen jaarlijks een bedrag uit ter compensatie op basis van een verdeelsleutel, stelt Jeroen Dooper. Bovendien gaat er jaarlijks geld in een fonds voor gerelateerde maatschappelijke projecten, zoals energieadvies. ,,Doet u daarmee wel genoeg voor de omgeving?", vraagt staatsraad Hagen.
Gaat de energie naar inwoners of bedrijven?
In de rapporten doet men voorkomen dat de molens energie opbrengen voor 11.350 huishoudens, maar die energie gaat volgens advocaat Wannink vooral naar de bedrijven. Dat is volgens de gemeente niet relevant. ,,Het is niet van belang wie de stroom gaat gebruiken maar hoe die gegenereerd wordt” stelt advocaat Marcel de Jong namens de gemeente.
Binnen de normen
Voor de gemeente is zo’n beetje alles waar de partijen bang voor zijn ‘binnen de aanvaardbare normen’. Het geluid, de veiligheid op de A50, de impact als een wiek afbreekt, en de procedure. Daar schort volgens de dagers wat aan. Zijn de onderzoeken waarop de gemeente zich beroept wel actueel en verdiepend genoeg. Is er niet meer maatwerk nodig? Zo is er niet gewerkt via een coördinatieregeling, wat wettelijk gevraagd wordt om besluitvorming van ingewikkelde projecten als deze te bundelen, zodat alle vergunningen en besluiten onder één voorbereidingstraject vallen. Of de gemeente hierin steken heeft laten vallen, daar gaat de Raad van State zich over buigen. De uitspraak volgt binnen zes tot twaalf weken.
Bron: Brabants Dagblad 10 december 2020