Bewoners buurtschap Doornhoek slapen slecht door plannen N279

Bewoners buurtschap Doornhoek slapen slecht door plannen N279

ZIJTAART - Je zou denken dat hij veilig op afstand ligt, zo aan de andere kant van het kanaal. Maar niets is minder waar. Plannen rondom de N279 bezorgen de inwoners van Zijtaart al jaren slapeloze nachten. Zo ook Ed Diebels: ,,Je weet dat je het niet tegenhoudt.”  

Waarom hij hier zo graag woont? ,,Kijk maar om je heen.” Een groene tuin, met kippenren en een fijn terras om te zitten. ,,Als de boten niet te zwaar beladen zijn, zien we ze voorbijvaren. Dat vind ik ook wel leuk.” Ed Diebels en zijn vrouw wonen met veel plezier in het buitengebied van Zijtaart, in buurtschap de Doornhoek. Hun huis ligt bijna pal aan het kanaal, met aan de andere kant de N279.

Rust bleek van korte duur

Wonen op deze mooie plek heeft ook een keerzijde, bleek zo'n acht jaar geleden. De provincie kwam toen met een plan om de N279 ter hoogte van industrieterrein Doornhoek het water over te laten steken. De weg zou dan aan de andere kant van het kanaal komen te liggen, aan de kant van Zijtaart. Precies over het perceel van de familie Diebels.

Dat was het moment dat voor Diebels de strijd voor behoud van zijn huis - en daarmee tégen de N279 - begon. ,,De dorpsraad en buurtvereniging Doornhoek richtten de werkgroep ‘Geen omleiding N279' op. Daar ben ik lid van geworden.” Zijtaart hing massaal flyers voor de ramen. Een inzamelingsactie voor juridisch onderzoek leverde 15.000 euro op. De omleiding kwam er niet. Of dat dankzij de inzet van de werkgroep was, weet Diebels niet. ,,We waren in ieder geval heel blij.” Het verlossende woord kwam in 2017, de rust was wedergekeerd. 

Opnieuw raak

Maar niet veel later was het opnieuw raak. Om het aantal files op de N279 en de A50 te verminderen, wil de gemeente Meierijstad een verbindingsweg aanleggen van de N279 naar industrieterrein Doornhoek. Bij Keldonk komt een viaduct waar het verkeer vanuit Helmond de Zuid-Willemsvaart oversteekt. Vanaf daar komt een nieuwe weg rechtstreeks naar Doornhoek.

De tracés waar het om gaat tussen de N279 en industrieterrein Doornhoek bij Zijtaart.

Hoe die weg precies gaat lopen, is nog niet bekend. Er liggen vijf opties op tafel. Bij twee van die opties komt de weg ten westen van Zijtaart en sluit hij aan op de Corridor. De andere drie tracés lopen vanaf de oversteek bij Keldonk parallel aan het kanaal en sluiten vóór of ná buurtschap Doornhoek aan op de Corsica. In de tracés die vóór Doornhoek al afbuigen wordt ook gekeken naar een variant met een verdiepte ligging, zodat verkeer vanuit het dorp naar het buurtschap en andersom niet wordt gehinderd.

Bij een van de varianten moeten Diebels en zijn vrouw ruimte maken voor de weg. ,,En een boerderij met drie woningen moet ook plat.” De overburen kunnen blijven, maar komen wel erg dicht tegen de weg aan te wonen. ,,Maar ja, bij een andere variant moet er weer een ander huis weg. Een huis dat nu nog gebouwd wordt zelfs.”

 

Weg in achtertuin

Van de varianten die helemaal om het dorp heen lopen, hebben anderen weer last. ,,De weg komt dan vlak naast een nieuwe wijk te liggen. De mensen daar zullen niet blij zijn met een weg in hun achtertuin.” En die andere opties dan, waarbij de weg tussen het buurtschap en het dorp komt te liggen? ,,Als dat het wordt, hoop ik wel dat ze voor de verdiepte ligging gaan. Anders worden we zo afgesloten van het dorp.”

Kortom: ,,Er is altijd iemand de sjaak.” Diebels denkt dan ook niet dat er onder de inwoners van Zijtaart een favoriet is. Wat hij zelf de beste optie zou vinden? ,,Persoonlijk hoop ik natuurlijk dat het niet de eerste variant wordt. Voor het buurtschap hoop ik dat het niet de variant wordt waarbij we worden afgesloten van het dorp. Voor het dorp hoop ik dat het de variant wordt waar zo min mogelijk mensen last van hebben.”

Berusting in zijn stem

In 2025 gaat de aanleg van de weg beginnen, eind 2022 kiest de gemeente een optie. Tot die tijd is het dus afwachten voor Diebels en dorpsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten. ,,Je legt je er op een bepaalde manier bij neer. Je weet dat je het niet tegenhoudt.” Er klinkt berusting in zijn stem. 

Wat hij dan weer wel frustrerend vindt, is dat het nu al acht jaar duurt, die onzekerheid. ,,Wij worden ook ouder. Op een gegeven moment zouden we wel beneden willen slapen, maar als we over een paar jaar weg moeten, gaan we niet nu de hele boel verbouwen.”

En zo zijn er meer praktische zaken die de familie al jaren uitstelt. ,,Zonnepanelen? Toch nog maar even niet. Glasvezel? Zelfde verhaal.” Alvast verhuizen is ook geen optie. ,,Iedereen die de situatie hier kent, zal voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Als iemand het al wil kopen.”

Bron: Brabants Dagblad 10 augustus 2021

logo zijtaart.nl