Bewoners Biezendijk zijn boos: ‘Het is hier een vreselijke bende’

Bewoners Biezendijk zijn boos: ‘Het is hier een vreselijke bende’

De bewoners aan de Biezendijk tussen Zijtaart en Veghel zijn niet gelukkig met het maaibeleid van de gemeente. De voor- en moestuinen waaien vol met onkruidzaden afkomstig van de planten aan de overkant van de weg. Eén van de bewoners heeft zelfs uit onvrede een protestbord geplaatst. De gemeente laat weten niet van plan te zijn om actie te ondernemen.

 “Wij zijn boos”, vertelt Frans terwijl hij samen met zijn buurmannen Willy en Harry een rondje door de wildernis tegenover zijn woning wandelt. “Het ziet er niet uit. Waarom wordt hier in hemelsnaam niks aan gedaan? Ik heb al acht keer naar de gemeente gebeld. Maar steeds zijn ze in gesprek of zeggen ze ‘u wordt teruggebeld’. Dat gebeurt alleen niet. Ik ben het helemaal zat”, aldus Frans. Het zijn vooral de pluisjes van de distels die bij Frans en zijn buren in de tuin terecht komen. “Het lijkt af en toe wel of er een sneeuwbui is geweest. De hele tuin ziet dan wit van de pluisjes.” Buurman Willy knikt: “En dan kunnen wij weer met een riek al die vuiligheid uit de tuin gaan prikken. Het Foodpark mag alles kosten, maar naar ons kijkt de gemeente niet om”, baalt hij.

 

Protestbord

In september komen de maaimachines van de gemeente naar de Biezendijk om het stukje achter Udea (gelegen op het Foodpark) te maaien. De omwonenden hadden graag gezien dat er wat vaker gemaaid wordt. Ze legden de vraag neer bij de gemeente, maar kregen nul op het rekest. “Onbegrijpelijk”, vindt Frans. Hij vervolgt: “Onze voor- en moestuinen liggen vol met onkruidzaden. Het is voor ons niet te doen om het allemaal schoon te houden. De zaadjes komen van de planten en onkruid aan de overkant van onze woningen.” Frans laat weten dat ze weinig of geen gehoor krijgen van de gemeente. “Wij zouden graag zien dat de groenstrook gelegen tussen de Biezendijk en industrieterrein Foodpark drie keer per jaar gemaaid wordt in plaats van één, zodat het onkruid geen kans krijgt om rijp te worden. We worden niet serieus genomen. Willy heeft zelfs een protestbord geplaatst om aandacht te vragen.”

Belastingbetalers

De gemeente laat weten dat er bewust niet vaker wordt gemaaid. “Samen met het Platform Natuur en Landschap werken we aan het behoud en bevordering van de biodiversiteit in onder andere sloten en bermen in het buitengebied van Meierijstad. Op dit moment bloeien er veel kruiden in deze berm die gunstig zijn voor de insectenpopulatie. We maaien vanaf half september de sloten en de bermen, omdat nu maaien betekent dat nuttige begroeiing voortijdig verdwijnt”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Willy is het daar niet mee eens: “De groenstrook ziet er niet uit en het wandelpad plus een grote picknicktafel is niet zichtbaar en moeilijk bereikbaar voor wandelaars. Het onkruid baant zich via de onderkant van de bruggetjes een weg naar boven. Dat kan toch niet de bedoeling zijn”, vraagt hij zich hardop af. Harry vult aan: “Het is gewoon een grote bende. Zo ga je niet met belastingbetalers om.”

Gevaarlijke verkeerssituatie

Toch lijkt de gemeente geen aanstalten te maken om iets met de klachten van de bewoners van de Biezendijk te doen. “We maaien alleen extra als er sprake is van een gevaarlijke verkeerssituatie als gevolg van de overmatige vegetatie. Dat is bij de Biezendijk niet het geval. Volgens ons is vaker maaien niet wenselijk, aangezien de begroeiing die nuttig is voor insecten en biodiversiteit dan geen kans krijgt”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Frans, Willy en Harry zijn er helemaal klaar mee. “Als de gemeente drie keer per jaar komt maaien, dan zou dat een hoop ergernis wegnemen. In eerste instantie zouden ze de begroeiing in drie verschillende lengtes maaien, om de biodiversiteit te verbeteren. Maar daar is allang geen sprake meer van. Er gebeurt helemaal niks en alles groeit schots en scheef door elkaar heen. Kijk nou zelf, dit kan toch niet”, besluiten de heren terwijl ze zich een weg banen over een aangelegd wandelpad dat volgens hen nog maar zelden wordt gebruikt.

 Afbeelding  Afbeelding  Afbeelding


    Bron: Stadskrant Veghel 25 augustus 2021

logo zijtaart.nl