Bevolkingsonderzoek borstkanker in Veghel

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Veghel

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten van hen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek naar borstkanker. Bevolkingsonderzoek Nederland, voorheen Bevolkingsonderzoek Zuid, laat weten: “Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.”

José doet al negentien jaar mee aan het onderzoek: “Ik vind het belangrijk dat een afwijking in mijn borsten zo snel mogelijk wordt ontdekt. Dan is de kans op genezing groter.” Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. José: “Sommigen merken er bijna niets van, maar in het verleden vond ik het onderzoek weleens gevoelig. Het helpt om te ontspannen.” 
 

Uitnodiging komt later

Bevolkingsonderzoek Nederland meldt dat door een landelijk tekort aan screeningslaboranten het niet mogelijk is om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Als er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid kunnen vrouwen weer iedere twee jaar uitgenodigd worden. In sommige regio’s moeten vrouwen helaas ook langer wachten op het onderzoek dan in andere regio’s. Om de verschillen te verkleinen kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt.

Praktisch

Vrouwen uit Veghel met de postcodes 5461 tot en met 5467 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin mei tot en met eind augustus te vinden op het parkeerterrein bij sporthal De Bunders, De Bunders, 5467 JZ in Veghel. De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via 088 000 13 30. Meer informatie vind je op bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Bron: © Stadskrant Veghel 19 april 2022

logo zijtaart.nl