Betwistte verkeerstellingen N279 belangrijk in beslissing Raad van State

Betwistte verkeerstellingen N279 belangrijk in beslissing Raad van State

Kloppen de verkeersberekeningen nu wel of niet in de zaak rond de aanpassing van de N279 tussen Veghel en Asten? De Raad van State wil dat haar rechterlijk adviesorgaan daar nog eens goed naar kijkt. Tot die tijd, en dat kan een paar weken duren, ligt de zaak stil. 

De Raad van State neemt voorlopig nog geen beslissing over de aanpassing van de N279 tussen Veghel en Asten, zo heeft zij de belanghebbenden woensdag laten weten. Zij wil eerst een advies van de  Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) over het verkeersmodel van de provincie. Die heeft verkeerstellingen gedaan in 2008 en 2009 en heeft berekend hoeveel auto's en vrachtauto's er rond 2030 op de weg zullen rijden.

Is het wel op de juiste manier berekend?

Belanghebbenden stellen namelijk dat er veel méér verkeer gaat rijden dan de provincie beweerd. En duidelijkheid daarover is belangrijk om te bepalen hoe de nieuwe weg wordt ingericht. Tijdens de rechtszitting vorige week voerde de Raad van State er al discussie over. De zitting werd op de helft van de geplande vier dagen stilgelegd vanwege de onduidelijkheden. ,,Is dit wel het goede verkeersmodel, kloppen de prognoses, er waren zoveel vragen tijdens de zitting. De Raad wil dat de STAB al deze vragen meeneemt in een nieuw onderzoek naar het verkeersmodel”, zegt woordvoerster Wendy van der Sluijs van de Raad van State. Het kan nog wel even duren voordat dit hele proces is voltrokken.

De STAB had eerder al naar het verkeersmodel gekeken en vroeg de provincie toen de cijfers te actualiseren. Dat advies had de provincie naast zich neergelegd omdat zij vond dat het model betrouwbaar was.

Bron: Brabants Dagblad 17 maart 2021

logo zijtaart.nl