| NIEUWS
Battle of Zijtaart zorgt voor kantelpunt in de kickbokssport
De dodelijke schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart zorgde voor een ommekeer in de sport. Die blijft aantrekkelijk voor criminelen, maar anno 2022 is het wel een stuk veiliger om naar een vechtsportevenement te gaan.
Eberhard van der Laan, wijlen burgemeester van Amsterdam, zei het in 2010 in ronde bewoordingen: ‘Vechtsportgala’s zijn netwerkbijeenkomsten van criminelen’. Een kolossale vechtpartij bij een boksgala in Hoorn (2011) en de dodelijke schietpartij in Zijtaart (2012) onderstreepten later zijn gelijk.
Criminele invloeden
Eigenlijk had Jordy Beekwilder op 11 november 2012 ook zelf moeten kickboksen in Zijtaart. Maar zijn wedstrijd ging niet door en dus bleef hij thuis. Achteraf was hij er niet rouwig om. Tien jaar later constateert Beekwilder, een telg van een bekende boksfamilie, dat het dodelijke geweld in Zijtaart een kantelpunt was voor de sport. Stap voor stap heeft die zich grotendeels weten te ontdoen van criminele invloeden. ,Al ben je met veiligheid nooit klaar, zegt de man die de kost verdient als beveiligingsadviseur op het ministerie van VWS en ook les geeft op Avans Hogeschool.
De verwevenheid tussen kickboksen en de onderwereld was zeker tot 2012 evident, zo valt ook te lezen in het in 2015 verschenen rapport Bad boys network. Bij minimaal 40 procent van de vechtsportevenementen was sprake van ‘criminele invloed’, zo schreven de onderzoekers. Daarbij kon het gaan om sponsors, maar ook om organisatoren en promotors die zelf met één of twee benen in de onderwereld stonden.
Vip-tafels met eersterangs uitzicht
Bekend fenomeen uit die tijd: de vip-tafels, met eersterangs uitzicht op de boksring. Wie hier een plekje wilde hebben, moest toch al gauw een paar duizend euro neertellen. Meestal ging het om geld dat verdiend was met de handel in drugs of andere criminele bezigheden. Ook de schietpartij in Zijtaart ontstond rondom de vip-tafels.
De vip-tafels zijn nagenoeg verdwenen bij de kickboksgala’s, ziet Eric Lagendijk tot zijn tevredenheid. Lagendijk was een van de auteurs van Bad boys network. Hij werd daarna bestuurslid van de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Die houdt sinds 2017 toezicht op kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts. En is bovendien het aanspreekpunt voor gemeenten die moeten beslissen of ze een vechtsportgala toestaan.
Keurmerken en licenties
Met de komst van de Nederlandse Vechtsportautoriteit werden de teugels stevig aangetrokken in de wereld van het kickboksen. Iedereen die nog een evenement wilde organiseren, kreeg te maken met keurmerken, licenties, protocollen, richtlijnen, vechtpaspoorten, Kamer van Koophandel-inschrijvingen en Bibob-onderzoek naar eventuele criminele antecedenten. Op die manier is het gelukt om het kaf van het koren te scheiden, constateert Lagendijk.
We staan er nu best op, het gaat de goede kant op. Er zijn al acht jaar lang geen grote incidenten meer geweest. De illegale ‘hoodfights’, die vorig jaar ook in Den Bosch werden gehouden, stellen weinig voor. Boksers die daaraan meedoen, raken hun vechtpaspoort kwijt. Dat willen ze niet.
Vechtjassen ronselen
Ook op de sportscholen is veel ten goede gekeerd. Vooral dankzij de invoering van de keurmerken. In vroeger dagen zagen veel criminelen die kickboksschooltjes nog weleens als de ideale plek om vechtjassen te ronselen: zulke sterke en onverschrokken types zijn altijd handig om de tegenpartij wat schrik aan te jagen.
Berucht is natuurlijk het verhaal van André Brilleman, de kickbokser die lijfwacht werd van maffiabaas Klaas Bruinsma. In 1985 werd de voormalige bokskampioen teruggevonden in de Waal bij Herwijnen, ingemetseld in een vat beton.
Bij de sportscholen zal heus nog weleens iemand gestrikt worden voor een criminele klus, beseft Lagendijk. Maar tot zijn grote voldoening ziet hij nu vooral dat het kickboksen ook populair is geworden bij de brede middenklasse. ,,Het is niet meer vreemd als je huisarts of belastingadviseur op kickboksen zit.” Ook het feit dat veel jonge vrouwen de sport omarmd hebben, draagt bij aan een beter imago.
De gala’s van ’s werelds grootste kickboksorganisatoren Glory trekken nu duizenden toeschouwers en zijn op tv goed voor vette kijkcijfers. Dat de sport nu veel breder wordt geaccepteerd, is voor een belangrijk deel ook toe te schrijven aan kampioen Rico Verhoeven, denken Jordy Beekwilder en Eric Lagendijk. Want anders dan zijn rivaal Badr Hari is West-Brabander Verhoeven van onbesproken gedrag.
Rico heeft de gunfactor
Rico Verhoeven heeft de gunfactor. Ook op die manier is hij heel belangrijk voor de sport. Wordt het kickboksen een normale sport? Goeie vraag. Sommigen zullen onze sport altijd met geweld blijven associëren, maar sinds Zijtaart is er gelukkig heel veel verbeterd.
Bron: © Brabants Dagblad 12 november 2022