Attentietegels over de geschiedenis van Zijtaart

Attentietegels over de geschiedenis van Zijtaart

Heemkundekringen Erthepe en Vehchele hebben in de afgelopen jaren 22 Erpse en 31 Veghelse attentietegels geplaatst. Deze tegels vertellen een stuk geschiedenis aan de hand van tekst en beeld. Ze hebben daar talloze enthousiaste reacties van inwoners op ontvangen en dat die mening gedeeld wordt door anderen mag blijken. Behalve de Gemeente Veghel, de monumentencommissie, het BHIC en het Prins Bernhard cultuurfonds, steunen veel particuliere sponsoren het project. Ze hebben het oorsponkelijke plan inmiddels grotendeels kunnen realiseren.

Tweede deel van het plan is om de attentietegels behalve in Veghel en Erp ook in de kerkdorpen te plaatsen, zodat we een dekkend verhaal krijgen voor onze gemeenschappen. Die wens is ook door de leden uit de kerkdorpen uitgesproken.

Het ontwerp van de attentietegels komt uit de koker van de Schijndelse architect Steven Woudstra. Bij fusiepartner Schijndel liggen al enkele tientallen attentietegels in het dorpshart. Een mooi initiatief, zo vonden Erthepe en Vehchele. Ze sloegen de handen ineen. “Het is ons doel om de belangstelling voor cultuurhistorisch erfgoed te bevorderen. Ook nadat de gemeente Veghel opgaat in Meierijstad, blijft onze historische identiteit behouden. De attentietegels onderstrepen de waarde die we hechten aan onze historische wortels en geven ons de kans om dit met iedereen te delen.”

Historische waarde Zijtaart

Alweer ruim twee jaar geleden kregen we vanuit de heemkundekring Vehchele het verzoek om te kijken naar belangrijke plaatsen met historische waarde in Zijtaart. Dit om zo in stukje historie zichtbaar te maken en te houden. Ze willen tegels plaatsen met een foto en tekst over het historische plekje. Wij hebben als dorpsraad hierover zelf gesproken maar ook bij anderen ons oor te luisteren gelegd. Want wat maakt een stukje historisch of van waarde voor het dorp. Uitgangspunt als eerste is dat er drie tegels komen en later zouden er nog meer kunnen volgen. We hebben vele plaatsen voorbij zien komen, erover gesproken en zijn van mening dat de kerk, het klooster en de eerste school in Zijtaart het belangrijkste zijn geweest en een goed begin vormen.

Plaatsen van de attentietegels

Binnenkort zullen de tegels geplaatst worden door de gemeente maar wij vonden dat er ook voor iedereen wat meer bekend mocht worden over deze plekken. Daarom staan de attentietegelteksten  met uitleg over de historie van de kerk, het klooster en de eerste school. op de website onder 'Over Zijtaart'. Deze verhalen zijn door Martien van Asseldonk geschreven, waarvoor wij hem hartelijk danken.

Mede namens de Heemkundekring Vehchele wensen we jullie veel leesplezier.

Dorpsraad Zijtaart

logo zijtaart.nl