Area verhoogt huurprijzen met ruim vijf procent

Area verhoogt huurprijzen met ruim vijf procent

Woningbouwcorporatie Area wonen heeft de jaarlijkse huurprijsaanpassing bekend gemaakt. Het gaat om een stijging van 5,3 procent. Deze verhoging is in lijn met andere corporaties en sterker dan afgelopen jaren.

De huurverhoging is de vrije sector is met 5,5 procent iets groter dan bij sociale huurwoningen. Mensen met een hoog inkomen zullen ongeveer €75,- per maand meer kwijt zijn aan huur. Een uitzondering op de regel is er voor mensen die een huurcontract hebben dat dit jaar is ingegaan of een huis huren met een slecht energielabel. Zij zullen het komende jaar geen extra huur betalen. Sinds vorig jaar passen woningcorporaties hun huurprijzen aan op basis van Cao’s in plaats van inflatie. Hierdoor stegen vorig jaar de prijzen nog licht (en had 30% van de huurders een verlaging) en gaan ze dit jaar harder omhoog.
 
Volgens Area zijn huuropbrengsten de belangrijkste inkomstenbron van de woningcorporatie. Het zegt het geld te willen investeren in het verduurzamen van woningen en het bouwen van nieuwe woningen. Door de inflatie zijn de bouwkosten scherp gestegen. Ook de gestegen rentes zorgen voor extra kosten. Hierdoor voelt Area zich genoodzaakt om de huurprijzen te laten stijgen.
 
Bron: © Omroep Meierij 18 april 2024
logo zijtaart.nl